U Teksasu smaknut ubojica 19-godišnjakinje, do kraja je tvrdio da je nevin

U Teksasu smaknut ubojica 19-godišnjakinje, do kraja je tvrdio da je nevin
Screenshot: YouTube

ČOVJEK osuđen na smrt u Teksasu nastavio je tvrditi da je nevin sve do jučerašnjeg izvršenja smrtne kazne. 

Larry Ray Swearingen smaknut je u 18:47 po lokalnom vremenu za smrt 19-godišnje Melisse Trotter, javlja CNN

"Bože, oprosti im jer ne znaju što čine", bile su njegove posljednje riječi. 

Swearingen je osuđen na smrt još u srpnju 2000. za otmicu, silovanje i ubojstvo Trotter. 

Studentica fakulteta Montgomery College zadnje je viđena živa 8. prosinca 1998., a tijelo joj je pronađeno 2. siječnja 1999. u nacionalnoj šumi Sam Houston. 

Do smrti je tvrdio da je nevin 

Swearingen je u više navrata pokušao pobiti svoju presudu tvrdeći da je donesena na osnovu posrednih dokaza i upitnog forenzičkog istraživanja, a samo smaknuće bilo je odgađano pet puta. 

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Swearingen ubio Trotter nakon što je odbila seks s njim. 

Svjedoci su tvrdili da su vidjeli Trotter kako napušta sveučilišni kampus 8. prosinca u pratnji Swearingena. Kao dokaz je iskorištena i činjenica da je Swearingenova žena u njihovoj prikolici našla upaljač i kutiju cigareta, iako ni Swearingen ni ona nisu pušači. Istražitelji su također izvan prikolice našli par najlonki za koje se vjeruje da su pripadali Trotter. 

U izjavi neposredno prije svoje smrti, Swearingen je rekao da je "bez imalo sumnje dokazao svoju nevinost", no to nije bilo dovoljno da se spriječi smaknuće. 

U izjavi objavljenoj nakon izvršenja smrtne kazne stoji: "Država Teksas danas je pogubila nevinog čovjeka. Mnogi ljudi su propatili zbog svega ovoga. Melissinoj obitelji nije pružena mogućnost sklapanja nagodbe. Moja obitelj je ovime uništena". 

Posljednja žalba 

"Želim da svi znaju da mi nije žao što ću biti smaknut. Naravno da bih više volio ostati živ, ali isto tako sam siguran da moja smrt može potaknuti promjenu suludog sustava zakona u Teksasu koji je u prvom redu dopustio da se ovo dogodi. Ja sam sada jedan od Božjih žrtvenih janjaca i nadam se da će moja smrt pomoći kako i druge ljude ne bi zadesila ovakva nepravda", dodao je. 

Tjedan dana prije izvršenja smrtne kazne Swearingen je tražio još jednu odgodu tvrdeći da je država Teksas dopustila lažirano svjedočenje u svezi s mrljama krvi nađenima ispod noktiju Trotter te da isto tako par najlonki kojima je Trotter ugušena nije bio identičan onome nađenom u Swearingenovoj prikolici. 

Zahtjev za odgodu mu je odbijen 16. kolovoza, a jučer navečer Vrhovni sud SAD-a odbio je i Swearingenovu posljednju žalbu. 

On je pak do posljednjeg trenutka inzistirao na svojoj nevinosti, što je i potvrđeno u intervjuu za Houston Chronicle. 

Majka ubijene djevojke za iste novine je izjavila da je uvjerena u pravednost sudske presude i da velik broj dokaza nije slučajnost.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara