U tijeku jako bombardiranje Bagdada - "Danas je odlučujući dan"

ZAPOČELO je jako bombardiranje Bagdada, što američki dužnosnici nazivaju početkom planirane eskalacije napada na Irak.

U isto vrijeme američke i britanske snage napreduju prema sjeveru iz Kuvajta prema Bagdadu, rekao je u petak jedan američki dužnosnik.

"Danas je odlučujući dan", početak velikog zračnog napada na Irak, izjavili su visoki dužnosnici Pentagona.

U Bagdadu se mogu čuti snažne eksplozije, izvješćuju dopisnici s mjesta događaja. Katarska tv-mreža Al-Jazeera izvijestila je da su u tijeku zračni napadi na grad Mosul smješten na iračkom sjeveru.

Dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman, govorio je istodobno dok su bombe i rakete počele padati na Bagdad treću noć za redom. Ranije tijekom dana bombarderi B-52 krenuli su iz baze u Britaniji, leteći u smjeru Iraka.

Prema američkim vojnim dužnosnicima 3.000 satelitski navođenih bombi i raketa, ispaljenih s mora i iz zraka, biti će dio snažnog zračnog napada nazvanog u Washingtonu "šok i strahopoštovanje".

Napadnuto središte Bagdada

Vatrena stihija sručila se na središte Bagdada kojim odjekuju brojne jake eksplozije, a najmanje jedna čula se iz smjera jedne predsjedničke palače, javljaju agencije.

Kako javlja France presse, stupovi dima uzdižu se iznad zgrada pretvorenih u prah bombardiranjem koje traje više od pola sata. Aktivna je i iračka protuzračna obrana.

Najmanje pet projektila pogodilo je Republičku palaču, glavnu palaču predsjednika Sadama Huseina, u kojoj je izbio požar.

Eksplozije su odjeknule i zapadno od grada.

Riječ je o najžešćem američkom zračnom napadu na Bagdad od početka interavencije u četvrtak u zoru, početku glavnog napada nazvanog "šok i strahopoštovanje".

Katarska televizijska postaja al-Jazira javila je da je gotovo istodobno iz zraka napadnut i Mosul, na sjeveru Iraka, u blizini kurdskog autonomnog područja. Grad brani iračka protuzračna obrana, javlja Reuters.

Gradom su i tijekom jutra odjeknula dva niza eksplozija.

Nekoliko jakih eksplozija odjeknulo je u petak navečer i u središtu sjevernog grada Kirkuka, smještenog usred naftnog polja.

Kirkuk, s brojnom kurdskim stanovništvom, pod nadzorom je Bagdada, a Kurdi ga žele za glavni grad svoje države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara