U Uljaniku dogovoren nastavak socijalnog dijaloga

UZ POSREDOVANJE ministra gospodarstva Ljube Jurčića i predstojnika Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića, u sporu sindikata i Uprave pulskog brodogradilišta Uljanik o plaćama, danas je postignut dogovor o odgodi odluke o štrajku i nastavku socijalnog dijaloga.

Predstavnici sindikata traže povećanje osnovice plaće radnika sa sadašnjih 1.310 na 1.650 kuna, što Uprava "Uljanika" ne prihvaća, a dosadašnji višetjedni postupak mirenja i arbitraže nije rezultirao odgovarajućim rješenjem. Članovi sindikata su se zbog toga izjasnili za štrajk, za koji su pripreme trebale početi u ponedjeljak.

Ministar Jurčić je nakon današnjih razgovora izvijestio novinare kako je na sastanku dogovoreno da se dio dobiti iz 2002. godine isplati radnicima, a da se odluka o iznosu i načinu isplate donese do 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprava "Uljanika" i sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske nastavit će socijalni dijalog oko rješavanja spornih pitanja vezanih uz osnovice plaća odnosno naknade radnicima za rad, kao i razgovore o uređenju svih odnosa između sindikata i uprave Uljanika, rekao je Jurčić. Dodao je kako je dogovoreno da se Kolektivni ugovor primijeni u potpunosti.

Predstojnik Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka socijalnog dijaloga koji bi, kako je rekao, trebao doprinijeti kvalitetnim međusobnim odnosima i ostvarivanju "Uljanikovih" poslovnih ciljeva.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marijanović današnji je dogovor ocijenio kao iskaz dobre volje i razumjevanja, ali to je, rekao je, "zadnje što Sindikat može prihvatiti". U ime Uljanikove podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko je pozdravio odluku o primjeni svih odluka Kolektivnog ugovora "Uljanika".

Predsjednik Uprave "Uljanika" Karlo Radolović na koncu kazao je kako je današnji dogovor praktički stav koji je Poslovodni odbor zastupao cijelo vrijeme.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara