U UMJETNIČKOM PAVILJONU OTVORENA IZLOŽBA "NA PRIJELOMU STOLJEĆA - ŠPANJOLSKA UMJETNOST (1881.-1925.)"

Izložbu "Na prijelomu stoljeća španjolska umjetnost (1881.1925.)" iz fundusa madridskog muzeja "Centro de Arte Reina Sofia" večeras su svečanim rezanjem vrpce u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorili ministar kulture Božo Biškupić i španjolski veleposlanik u Zagrebu Alvaro Sebastian de Erice.

Obojica su se složila kako ta izložba za Hrvatsku osim kulturološke ima i svojevrsnu političku važnost, jer se Hrvatska ovaj mjesec treba izboriti za početak pregovora o ulasku u Europsku uniju, a izložba bi trebala biti znak potpore Španjolske Hrvatskoj na tom putu.

To je i prva izložba nekoga španjolskog nacionalnog muzeja u Hrvatskoj.

Izloženo je 36 radova - 22 slike i 14 skulptura - dvadeset i dvoje poznatih španjolskih umjetnika, zastupljeno razdoblje označilo je početak novih strujanja u španjolskom slikarstvu i kiparstvu, a tematski obrađuju nekoliko nacionalnih tema, napose o čovjeku i ljudskom tijelu.

"Izložba se odnosi na konkretno razdoblje španjolske povijesti, odnosno na vrijeme intelektualnog napretka, te demokratizacije i modernizacije", istaknuo je na hrvatskom jeziku veleposlanik Alvaro Sebastian de Erice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Biškupić ocijenio je kako je to prvorazredan kulturni događaj za Zagreb u prvoj polovici ove godine.

Po riječima restauratorice iz madridskoga Nacionalnog muzeja "Centro de Arte Reina Sofia" Lorene Canela Forero izložba je prvi dio projekta "Umjetnost jednog stoljeća", nakon kojeg slijede "Avangarda", "Figuracije i apstrakcije" i "Nova umjetnost", pojasnila je Lorena Canela Forero.

Izložba je postavljena organizacijskom potporom i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Španjolskog veleposlanstva u Zagrebu. U Zagreb je stigla iz Ljubljane gdje je bila postavljena u prigodi ulaska Slovenije u Europsku uniju, napomenuo je ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Izložba je otvorena do 10. srpnja, a zatim će biti postavljena u Turskoj.

(Hina) xsdju yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara