U Upravi "Đure Đakovića" odlučno odbacuju krivnju za černobiljsku katastrofu

U SLAVONSKOBRODSKOJ tvrtki "Đuri Đakoviću" odlučno odbacuju tvrdnje kako su navodno loši dijelovi proizvedeni u njihovim pogonima krivi za katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

Takva podmetanja, koja po pisanju dnevnih novina potječu iz arhiva ukrajinskog KGB-a, dugoročno će štetiti poduzeću kad bude ugovaralo nove poslove, a napokon je počelo pozitivno poslovati, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave "Đure Đakovića" Dragan Marčinko.

"Mi ne vidimo razlog za krivnju jer smo radili po dokumentaciji ulagača, njegovim materijalom, po njegovoj tehnologiji i uz njegove supervizore, a u međuvremenu nismo dobili nijedan prigovor. Osim toga, svi znamo kako je u Černobilju reaktor eksplodirao, a nije bilo pukotine na cjevovodu. Dakle, nesreća se dogodila na jednom, a "Đakovićeva" je oprema bila na drugom mjestu i sigurno se ne može s njom povezati", istaknuo je Marčinko.

U Upravi kažu kako će dugoročno osjećati posljedice takve negativne promidžbe koja nije utemeljena na dokazima. "Trenutačno u svijetu nudimo nekoliko velikih projekata od kojih samo jedna termoelektrana za afričko tržište vrijedi 250 milijuna dolara", istaknuo je Marčinko, dodavši kako će ih sada mogući ulagači drukčije promatrati.

Od tadašnjeg direktora bivše Tvornice industrijskih postrojenja i proizvodnje nuklearne opreme koja je dobavljala cjevovode za rashladnu tekućinu nuklearke u Černobilju Ljudevita Vanića doznaje se da je povezivanje "Đure Đakovića" s tom tragedijom "čista glupost".

"Kroz naš cjevovod protječe rashladna tekućina koja ulazi u reaktor i što se dalje događa u tom reaktoru više nema veze s našim cjevovodom. Protjecanje tekućine kroza nj regulira automatika koja se mora nalaziti u svakoj nuklearki. Dakle, zakazao je sustav hlađenja atomskog reaktora u kojemu se dogodila eksplozija i u kojemu je nastalo pregrijavanje te rashladne tekućine, a to nema veze s našim cjevovodom", kaže Vanić.

Bivši predsjednik Uprave "Đure Đakovića" Antun Milović danas je novinarima koji su pratili premijera Račana na otoku Visu, na njihov zahtjev, također demantirao tvrdnje u novinama o odgovornosti te tvrtke za černobiljsku nesreću prije 17 godina.

"Cijevi koje je proizvodio Đuro Đaković nikako ne mogu biti uzrokom te nesreće", kazao je Milović, dodavši kako objašnjenje za tu katastrofu treba tražiti negdje drugdje, a najvjerojatnije u ljudskom čimbeniku.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara