u uredu za socijalno partnerstvo sastanak o radnom vremenu trgovina

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva gospodarstva na današnjem su se sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo složili da problem radnog vremena trgovina i poštivanja radničkih prava u toj djelatnosti treba rješavati unutar socijalnih partnera, iako o načinu rješavanja toga pitanja imaju oprečna stajališta. L

"Nitko danas nije rekao da generalno ne treba raditi nedjeljom", izjavio je predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo, Vitomir Begović, na konferenciji za novinare nakon drugog radnog sastanka predstavnika sindikata trgovine, udruga poslodavaca, nekoliko resornih ministarstava, udruge potrošača i Državnog inspektorata.

Predsjednica Sindikata trgovine, Ana Knežević, ponovila je da se sindikat i dalje zalaže za zakonsku zabranu rada trgovina nedjeljom, uz dozvolu rada dežurnih trgovina na važnim punktovima.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Stipan Bilić usprotivio se zakonskom uvođenju selektivnih dozvola za rad trgovina, ocjenjujući da bi dio trgovaca time bio doveden u povlašteni položaj. "HUP se zalaže za jedinstvene uvjete poslovanja trgovina u cijeloj zemlji, bez iznimaka", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvo je stajalište poduprla i pomoćnica ministra gospodarstva Olgica Spevec.

Istaknula je također da je bilo kakva zabrana rada trgovina u uvjetima visoke stope nezaposlenosti i u trenutku kad treba osigurati hrvatsku gospodarsku konkurentnost, za Ministarstvo gospodarstva neprihvatljiva.

Na koji će način socijalni partneri usuglasiti stajališta bit će vidljivo nakon 15 dana, do kada bi dvije radne skupine trebale razmotriti problem radnog vremena trgovina, ali i efikasnijeg poštivanja radničkih prava prema Zakonu o radu i Kolektivnim ugovorima.

Radna skupina sastavljena od predstavnika sindikata, poslodavaca, obrtničke i gospodarske komore radit će na izmjenama postojećeg Pravilnika o radu trgovina, a radna skupina predstavnika poslodavaca, sindikata i Državnog inspektorata analizirat će poštivanje radničkih prava i razmatrati mjere, kojima bi se ta prava efikasnije zaštitila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara