U utorak počinje suđenje Nevenki Tuđman

U utorak počinje suđenje Nevenki Tuđman
SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, osumnjičenoj da je protuzakonitim posredovanjem, odnosno namještanjem poslova dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna, u utorak bi trebalo početi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Optužnicu protiv Nevenke Tuđman sredinom listopada prošle godine podigao je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Tereti ju se da je koristeći društveni položaj i ugled poslovnom partneru Igoru Kneževiću omogućila dobivanje poslova ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, temeljem čijega priznanja je, među ostalim, podignuta optužnica, zaradio više milijuna kuna. Od svakog je realiziranog posla Neveni Tuđman navodno davao oko 15 posto provizije, odnosno ukupno oko 1,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala. Na to je mjesto Knežević postavljen bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme.

Nakon podizanja optužnice branitelj Nevenke Tuđman, odvjetnik Ante Vukorepa, kazao je da je USKOK-ova optužnica protiv njegove branjenice sastavljena pod očitim pritiskom jer se, kako kaže, ne temelji ni na jednom valjanom dokazu.

"Riječ je o očiglednom pozivu na linč i pritisku na sud i USKOK", rekao je tada Vukorepa. Smatra da je iskaz drugooptuženog Igora Kneževića iz istrage potpuno neosnovan i kontradiktoran, te da time želi stvoriti povoljniju poziciju zbog neplaćanja poreza za svoje poslove.

Za kaznena djela za koja je optužena Nevenka Tuđman predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara