U uvali Stivančici nastavljeno rušenje bespravno izgrađenih kuća

Rušenje bespravno izgrađenih kuća u uvali Stivančici u općini Rogoznici nastavljeno je i jutros rušenjem dovršene vile uz more vlasnika Borisa Abaze, u koju je, kako je rekao novinarima, uložio oko 650.000 eura.

U toj su kući stanovali on, njegova nevjenčana supruga, inače nizozemska državljanka, i majka, i to im je, kako je rekao, jedino prebivalište koje su imali.

Kuću je bez građevinske dozvole izgradio godine 2002., a u to se, po njegovim riječima, upustio "jer nije vjerovao da će pravna država profunkcionirati i to sankcionirati rušenjem".

Rekao je kako je za zemljište, koje nije bilo u građevinskoj zoni pa nije mogao dobiti dokumente, državi platio porez kao na građevinsko. Kuću je redovitim putem ucrtao u katastarski plan i u zemljišnu se knjigu upisao kao vlasnik. Dobio je i kućni broj na koji je prijavio sebe, suprugu i majku kao stalnu adresu. Kaže da sada nema gdje živjeti.

"Tim postupcima mi je država ulijevala nadu da mogu raditi bez papira i da će to biti legalizirano", rekao je Abaza. Dodao je da je sufinancirao izradu Prostornog plana općine Rogoznice po prijedlogu po kojem su njegova parcela i kuća u građevinskoj zoni, ali je problem što on nije usuklađen s planom višeg reda - Prostornim planom Šibensko-kninske županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je mu je bager počeo rušiti kuću, Abaza je pred policijom, izvođačima i novinarima pročitao pismo u kojemu premijeru Sanaderu zamjera zbog rušenja kuća i napominje da se on godine 1991. borio za, "očito, bespravnu hrvatsku državu".

Na rasporedu za današnje rušenje bila je i nedovršena višekatnica u istoj uvali, ali ju je njezin vlasnik Ivo Anić sam srušio kako državi ne bi platio i troškove rušenja.

U proteklih tjedan dana u uvali Stivančici srušeno je, uključujući današnje, sedam bespravno izgrađenih kuća.

(Hina) xdfer yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara