U Venezueli uhićeno dvadesetak vojnika. Pobunili su se protiv Madura

U Venezueli uhićeno dvadesetak vojnika. Pobunili su se protiv Madura
Foto: EPA

VIŠE od dvadeset vojnika je uhićeno nakon što su se pobunili protiv režima predsjednika Nicolasa Madura, dva dana prije prosvjeda organiziranog na poziv oporbe na kojem će tražiti prijelaznu vladu.

"Za sada je na mjestu pobune, u sjevernom dijelu Caracasa, uhićeno 25 osoba, a dvije osobe su uhićene drugdje", rekao je Diosdado Cabello, predsjednik Ustavotvorne skupštine, povezane s režimom.

Vojska kaže da su pripadnici Nacionalne garde pokrenuli pobunu

U 2:50 sati po lokalnom vremenu je skupina neodređenog broja vojnika Bolivarijske nacionalne garde Macaraoa pokrenula pobunu, navela je vojska u priopćenju i dodala da je stanje pod kontrolom.

Vojska tvrdi da su ti vojnici ukrali vojno oružje u vojarni u mjestu Petare na istoku zemlje i došli u vojarnu u četvrt Cotiza u sjevernom dijelu Caracasa.

Naoružani maskirani pobunjenici su snimili videosnimke koje su postavili na društvene mreže u kojima izjavljuju da ne priznaju Nicolasa Maduru predsjednikom države i pozivaju stanovništvo da ih podrži.

"Mi smo profesionalni vojnici Nacionalne garde i protivimo se ovom režimu koji ne priznajemo, treba nam vaša podrška, izađite na ulice", rekao je jedan muškarac koji tvrdi da je brigadir Nacionalne garde.

Ta pobuna se dogodila u ozračju poziva oporbe na prosvjed u srijedu na kojem će tražiti prijelaznu vladu i sazivanje slobodnih izbora. To je prva velika mobilizacija nakon velikih prosvjeda 2017. na kojima je poginulo 125 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara