U Vladi ne vjeruju u izvanredne izbore u V. Gorici, Sisku...

Središnji državni ured za upravu još je u petak dobio mišljenje Pravnog fakulteta u Zagrebu da su bianco ostavke HSPovih lokalnih vijećnika ništavne, no u Vladi ne vjeruju da će u Velikoj Gorici, Sisku te Dubrovačkoneretvanskoj i Požeškoslavonskoj županiji doći do izvanrednih izbora.

"Ne želimo prejudicirati odluku Središnjeg državnog ureda za upravu, ali u tim sredinama vjerojatno neće biti izvanrednih izbora", rekao je danas visokopozicionirani izvor u Vladi i dodao kako "ne vjeruje da će Ured posegnuti za tako drastičnim rješenjem".

Ekspertizu ustavnopravnih stručnjaka o velikogoričkom slučaju, gdje je HSP aktivirao ranije potpisanu ostavku na mandat svog vijećnika u mirovanju, zatražio je Središnji državni ured za upravu.

S Pravnog fakulteta im je, kako prenosi današnji "Jutarnji list", odgovoreno da su bianco ostavke protuustavne, da u Ustavu jasno i nedvojbeno stoji da su nositelji suvereniteta građani, a ne stranke, te da mandatom mogu raspolagati isključivo vijećnici izabrani na izborima.

Tajnik Središnjeg ureda za upravu Antun Palarić novinarima je danas, nakon okruglog stola u HAZU o reformi državne uprave, kazao kako će se svi sporni slučajevi riješiti do kraja tjedna.

"Sve ćemo riješiti do kraja tjedna i jednako ćemo postupiti u svim slučajevima", rekao je Palarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je mišljenje ustavno-pravnih stručnjaka zatražio zbog velikogoričkog slučaja.

"Iz mišljenja Pravnog fakulteta jasno je da mirovanje mandata ne utječe na ostavku", dodao je.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček podsjeća, pak, da mišljenje Pravnog fakulteta nije obvezujuće.

"Kad se sagledaju sve relevantne činjenice pa i u svjetlu ovog mišljenja Pravnog fakulteta oko slučaja u Velikoj Gorici, Središnji državni ured za upravu dat će tumačenje i pravno rješenje, utemeljeno na Ustavu i zakonima, a koje će zajamčiti normalno funkcioniranje predstavničkih tijela", kaže Maček.

(Hina) xibob ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara