U vladi održan izvanredni sastanak, Divjak izašla pa ga komentirala

U vladi održan izvanredni sastanak, Divjak izašla pa ga komentirala
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Igor Šoban/Pixsell

RANO poslijepodne održan je izvanredni sastanak u vladi na kojemu su sudjelovali premijer Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera za obrazovanje, Radovan Fuchs.

Jedna od tema razgovora je i to što staviti kao novu ponudu za sindikate kako bi se okončao višetjedni štrajk u školama koji još uvijek traje. 

Divjak kaže da je optimistična

Nakon sastanka, ministrica Blaženka Divjak dala je izjavu za medije.

"Mi smo pripremili određene analize koje su nam omogućile da vidimo koja su alternativna rješenja. Najvažnije je da se razgovara temeljem argumenata i da se otvori razgovor sa sindikatima. Radi se na tome da se dođe do nove ponude, zato su i analize Ministarstva znanosti i obrazovanja vezane uz plaće bile važne", rekla je Divjak dodavši da će sve ono o čemu se razgovaralo i ponuda koja je na stolu prvo biti prezentirano sindikatima, a ne medijima.

Upitana hoće li zvati sindikate na razgovor, Divjak je rekla da je na Uredu premijera da to odradi.

"Kod analiza je zgodno to što su provjerljive, imate određene podatke o plaćama, o koeficijentima, o dodacima i kad se to stavi na stol i kad znamo koji je cilj, lakše je razgovarati jer razgovaramo na temelju brojeva. To je jedno vrlo važno polazište. Važno je i da se dogovorimo oko cilja", rekla je Divjak nakon sastanka, prenosi N1.

"Ja skrećem pozornost i na to da smo cijelo vrijeme razgovarali u ministarstvu o statusu učitelja i na tome ćemo nastaviti raditi i to je dio ovoga paketa. Nije sve u tome da imate određenu financijsku ponudu, nego da se otvori dijalog o tome kako će se status poboljšati, a krajnji cilj je da učenici budu čim prije u školama i da učitelji budu zadovoljni", rekla je ministrica. 

Istaknula je i da je optimistična oko pregovora, "jer smo u poziciji da pokažemo učenicima da znamo argumentima rješavati probleme". "To i je naš cilj, rješavamo probleme i otvoreni smo za dijalog", rekla je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara