U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas se proslavlja Dan nacionalnih manjina

U sklopu Europskog tjedna od 3. do 11. svibnja od ove godine se 7. svibnja proslavlja kao Dan nacionalnih manjina Vukovarskosrijemske županije.

Na svečanoj sjednici Koordinacije županijskog Vijeća nacionalnih manjina danas je u Vukovarskom institutu za mirovna istraživanja i obrazovanje (VIMIO) predsjednik Koordinacije i madžarske narodnosne manjine u Koordinaciji Vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Josip Kel izrazio zadovoljstvo provedbom ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj te posebice položajem madžarske nacionalne manjine.

"Drago nam je što je Madžarska ušla u Europsku uniju i uvjeren sam kako madžarska nacionalna manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Madžarskoj mogu puno pomoći što bržem ulasku i Hrvatske u EU", poručio je Kel.

Po riječima potpredsjednika Koordinacije i predstavnika srpske nacionalne manjine Jovana Ajdukovića ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina "kao pravedan, politički svrhovit i konstruktivan predstavlja 'zeleno svjetlo' za poštivanje različitosti, mirnog suživota svih hrvatskih građana i hrvatskog puta prema Europi".

"Srbi u Hrvatskoj više nemaju pravo niti mogu biti u pasivnu položaju. Oni moraju biti aktivni sudionici svih reformskih procesa i svega što će Hrvatsku još više približiti Europi", ocijenio je u izjavi novinarima Ajduković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanoj sjednici Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije osim predstavnika narodnosnih manjina u toj županiji nazočili su i predstavnici Ureda misije OESS-a u Vukovaru te županijskih vlasti predvođeni županom Nikolom Šaferom.

Po popisu stanovništva 2001. u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi 19,5 posto pripadnika srpske, madžarske, albanske, rusinske, romske, ukrajinske, slovačke i bošnjačke narodnosti.

U okviru proslave Dana nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije popodne će u kinodvorani u gradskoj četvrti Borovu naselju biti otvorena izložba rukotvorina nacionalnih manjina, a navečer će se održati smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

(Hina) xžd ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara