U Vukovaru otkriven spomenik Gong svjetskog mira, simbol trajnog mira u svijetu

U Vukovaru otkriven spomenik Gong svjetskog mira, simbol trajnog mira u svijetu
Foto: Grad Vukovar

NA PROSTORU pored Gradske tržnice u Vukovaru otkriven je spomenik Gong svjetskog mira, 50. takvo obilježje u nekom od svjetskih gradova, a koje je simbol trajnog mira u svijetu.

U akciju postavljanja Gonga svjetskog mira u gradu na Dunavu su uz vukovarske gradske vlasti bili uključeni i Svjetski odbor za mir (World Peace Committee), Republika Indonezija te akademski kipar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević.

On je izradio i djelo od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Vječna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar - Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u Domovinskom ratu.

"Poruka svijetu"

Gong su otkrili predsjednik Svjetskoga odbora za mir Djuyoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

"Ovime odašiljemo i poruku svijetu da nakon što smo izborili nezavisnost imamo veliku težnju i ideal da izgradimo trajni mir, da Hrvatska postane što je moguće kvalitetnija država, a svi mi kvalitetnije društvo", poručio je gradonačelnik Penava.

Ocijenio je kako je u Vukovaru nakon Domovinskog rata ostvarena zadovoljavajuća razina suživota, a ono što Vukovarci još očekuju jest priznanje "nama susjedne države čina agresije i pokajanje".

"Kada dobijemo u tom smislu poruku, bit ćemo otvoreni za svaku moguću suradnju i međususjedske odnose", rekao je vukovarski gradonačelnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara