U Vukovaru počeo 4. međunarodni simpozij "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture"

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru danas je, u organizaciji udruge Pasionska baština, s radom počeo četvrti međunarodni simpozij "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture" s podtemom "Vukovar kao paradigma muke".

Četrdesetak predavača iz Hrvatske i inozemstva, tijekom trajanja simpozija od 22. do 25. travnja, svojim će izlaganjima obuhvatiti vjersko, duhovno, likovno, glazbeno, povijesno i i znanstveno područje pasionske baštine istočnog dijela Hrvatske.

Pozdravljajući sudionike simpozija, gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra. Zlatko Špehar podsjetio je da se ove godine obilježava 250. obljetnicu dolaska u Vukovar relikvija sv. Bone, zaštitnika Vukovara. Završna proslava tog jubileja, čije je obilježavanje počelo 3. kolovoza prošle godine, održat će se 24. i 25. lipnja, najavio je Špehar, zahvalivši Pasionskoj baštini što je, kako je rekao, prepoznala "Vukovar kao središte Kristove muke u Hrvatskoj".

Predsjednik udruge Pasionska baština Jozo Čikeš podsjetio je u pozdravnom govoru kako je "u apokaliptičnom domovinskom času 1991. godine, zapanjena količinom agresorskog zla, nasilja i mržnje, temeljene na ideologiji razrušene i spaljene zemlje, grupa hrvatskih kulturnih djelatnika reagirala osnivanjem projekta Pasionska baština s jasnom porukom: možete rušiti i srušiti materijalne dokaze hrvatskog identiteta, ali nam ne možete uništiti memoriju".

Sudionike simpozija pozdravio je i počasni predsjednik udruge Europassion Maurice Clos koji se u govoru zauzeo za toleranciju, pozvavši Vukovarce da "vole jedni druge". Kratko se osvrnuo i na film "Pasija" Mela Gibsona, ustvrdivši kako u scenama nasilja u tome, po njemu, kontroverznom filmu, ima previše sadizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje istine u kojima je bolje biti umjeren", poručio je Maurice Clos.

Četvrti međunarodni simpozij "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture", čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracije solidarnosti, otvorio je gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl.

U okviru simpozija u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova večeras će biti izvedena monodrama iz produkcije osječkog HNK "Slike Marijine", a u subotu, 24. travnja, u dvorcu Eltz bit će otvorena izložba iz fundusa Gradskog muzeja Vukovar "Muka kao nepresušno nadahnuće", te održan uskrsni koncert članova muškog pjevačkog ansambla "Chorus cantores" iz Vranjica pokraj Splita.

(Hina) xžd yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara