u zagrebačkom HNK-u izvedena premijera baleta ´Romeo i Julija´

Baletna premijera ´Romea i Julije´ Sergeja Prokofjeva u režiji, koreografiji i dramaturgiji Dinka Bogdanića izvedena je večeras na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

U svom djelu, koje se smatra najboljim iz klasične baletne literature, Prokofjev je sačuvao najvažnije dijelove istoimene Shakespeareove tragedije, a na libretu je uz njega radio i koreograf Leonid Lavrovski.

U ulogama veronskih ljubavnika u večerašnjoj predstavi nastupili su Edina Pličanić, u ulozi Julije, a Romea je tumačio slovenski baletni umjetnik Jaš Otrin, član Berlinskog baleta. Ostale veće uloge tumačili su Svebor Sečak, Staša Zurovac, Mihaela Devald i Ovidiu Muscalu. Orkestrom Opere ravnao je Pavle Dešpalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Scenograf predstave je Dinka Jeričević, a kostimografiju potpisuju Ika Škomrlj i Diana Kosec-Bourek.

Balet ´Romeo i Julija´ prvi put je izveden u Zagrebu 1948. u koreografiji Margarete Froman, samo deset godina nakon praizvedbe. Londonska je publika prvi put vidjela taj balet upravo zahvaljujući gostovanju zagrebačkog Baleta 1955., kada je djelo izvođeno i na drugim poznatim svjetskim baletnim pozornicama.

Večerašnju izvedbu baleta ´Romeo i Julija´ prepuno gledalište zagrebačkog HNK ispratilo je dugotrajnim pljeskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara