u zagrebačkom hnk-u premijerno izvedena opera ´lizinka´ ivana pl. zajca

Vesela romantična opera u tri čina ´Lizinka´ Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Libreto za operu napisao je Josip Eugen Tomić prema pripovijetki Aleksandra Sergejeviča Puškina ´Vlastelinka kao seljanka´.

Uz orkestar i zbor HNK-a kojim je ravnao Saša Britvić, nastupili su: Marijan Jurišić, Mira Vlahović, Cecilija Car, Berislav Puškarić, Miljenko Đuran, Zorica Antonić, Sotir Spasevski i Davor Radić.

Radnja opere ´Lizinka´ zbiva u jednoj ruskoj guberniji godine 1797.

´Najizvorniji scenski okvir kod Tomića su zborski prizori´, ističe u programskoj knjižici opere Branko Polić i dodaje kako je riječ ´o zboru žetelaca i igri šišmiša u prvom činu, zatim zboru hajkača u drugom, te djevojačkom zboru u trećem činu´.

´Najzahvalnija je pak uloga Lizinke iz koje izbija mladenačka prpošnost, te istodobno neodoljiva draž kojom osvaja sina susjeda -vlastelina i osvajača mladih ženskih srca koji među kmeticama običava tražiti laku zabavu´, navodi Polić.

Nakon hrvatske praizvedbe opere ´Lizinka´, 12. studenoga 1878. August Šenoa je u ´Vijencu´ zapisao sljedeće:

´Općinstvo je to najnovije, lijepo djelo našega skladatelja Ivana pl. Zajca pozdravilo ushitom. (...) Pokazao je i opet da je u njem´ one tvorne sile, koja vadi iz srca svoga dražesne melodije, da ima i lijepih motiva, koje je izvadio iz duše naroda. (...) Tomić je svoj libreto lijepo sastavio, a navlastito moramo hvaliti blagozvuk njegovih lakih, okretnih stihova. Samo izvođenje bijaše izvrsno, opera točno uvježbana da ne može bolje´.

Šenoinu ushitu pridružili su se i mnogi zagrebački dnevni listovi toga vremena.

Dekor i kostimi za večerašnju operu posuđeni su od HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara