U Zagrebu godišnje oko 400 potresa, grad izdao upute kako se ponašati

U Zagrebu godišnje oko 400 potresa, grad izdao upute kako se ponašati

Foto: Hina

URED za upravljanje u hitnim situacijama izdao je upute za slučaj potresa u Zagrebu, tiskane u 3000 primjeraka, koje sadrže osnovne podatke o potresima, upute o ponašanju u slučaju potresa, kao i postupke koji prethode evakuaciji, a sastavni dio uputa je i karta s prikazom evakuacijskih koridora i prihvatnih i evakuacijskih površina.GRAD ZAGREB, potres, Pavle Kalinić

Upute će biti distribuirane u javne objekte na području grada - škole, vrtiće, visokoškolske ustanove, učeničke domove, zdravstvene ustanove, objekte uprave itd., a tiskane su na formatu plakata B1.

"Potresi se stalno događaju. Zagreb ima 400 potresa godišnje, samo što su beznačajni", rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Pretpostavlja se da bi u slučaju jakog potresa u Zagrebu bilo 3000 mrtvih i do 15.000 ranjenih.

Kalinić je predstavio izviješće o postupanju operativnih snaga u 2015., istaknuvši da su tijekom prošle godine snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba obavile ukupno 17.731 hitnih intervencija, dok je godinu prije obavljeno 21.059 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći broj hitnih intervencija obavile su ekipe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, i to 14.762 (2014. obavljeno je 16.782).

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) imali su 2872 hitne intervencije (2014. obavljeno je 4243 hitnih intervencija). Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb, koja djeluje na području Medvednice, obavila je 97 hitnih intervencija potrage i spašavanja (2014. bile su 54 hitne intervencije).

U protekloj godini završeno je obaljanje smotri pripadnika općih postrojbi civilne zaštite u svim gradskim četvrtima - odabrani su zapovjednici timova i skupina, i uspostavljena je zapovjedna struktura. Na taj način su opće postrojbe civilne zaštite postale operativne, te su već tijekom 2015. timovi civilne zaštite iz tri gradske četvrti (Novi Zagreb- istok, Novi Zagreb- zapad i Podsused-Vrapče) sudjelovali su u prihvatu i zbrinjavanju migranata na Zagrebačkom velesajmu.

Ured poziva sve građanke i građane Zagreba koji žele sudjelovati u civilnoj zaštiti Grada Zagreba da svoj interes iskažu na mail: civilna.zastita@zagreb.hr.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara