u zagrebu otvorena 37. međunarodna smotra folklora

Ovogodišnja 37. međunarodna smotra folklora, koja se u Zagrebu održava od 16. do 20. srpnja, svečano je večeras otvorena na gornjogradskom Gradecu.

U ime pokrovitelja Smotre, Hrvatskog sabora, smotru je otvorio predsjednik Sabora Zlatko Tomčić.

"Ako postoji nešto što karakterizira narode, to je narodna kultura, odnosno baština", istaknuo je Tomčić.

Također, čestitao je svima onima koji su Smotru uspjeli održati na životu sve ove godine, pa i onda kada, kako je rekao, "to baš i nije bilo lako".

"Ponekad nas ne razumiju i kažu da ne vodimo dovoljno brige o nacionalnim manjinama, no smatram kako će ova Smotra pokazati upravo suprotno", zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Tema je ovogodišnje Smotre, koja će se osim na Gradecu održavati i na Trgu bana Josipa Jelačića, baština manjinskih zajednica koje žive u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se na Smotri predstaviti 14 skupina i to Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci i Austrijanci, Romi, Rusini i Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, Srbi, Talijani i Židovi.

Iz Hrvatske će nastupiti i devet folklornih društava, koja predstavljaju hrvatske regije, a iz inozemstva na Smotri sudjeluju skupine iz Bugarske, Gane, Indije, Italije, Izraela, Litve, Nigerije, Poljske i Španjolske.

Po riječima umjetničke ravnateljice 37. međunarodne smotre folklora Zorice Vitez, središnjom temom želi se poručiti da smisao Smotre nije samo zabava od jedne večeri, nego da se na njoj može naučiti nešto više.

Sudionike Smotre večeras su pozdravili i poželjeli im dobrodošlicu i predsjednica Vijeća Smotre, saborska zastupnica Jadranka Kosor i u ime gradskog ureda za kulturu grada Zagreba Vladimir Stoisavljević.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara