U Zagrebu otvorena izložba "50 godina talijanske grafike"

Izložba "50 godina talijanske grafike", s tridesetak djela talijanskih umjetnika, otvorena je večeras u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu.

Postav u Zagrebu reprezentativan je izbor s istoimene velike putujuće izložbe koja broji stotinjak radova uglednih talijanskih kipara i slikara, rekao je Flavio Andreis, direktor Talijanskog instituta za kulturu. Dosad je izložba bila u Osijeku, Zadru i Šibeniku, a nakon Zagreba odlazi u Split i Pulu, dodao je.

Po njegovim riječima, izložba govori o traganju za različitim načinima izražavanja, iskustvima i strujama koje vode od apstraktnog ka figurativnom i od lirskog prema konstruktivizmu.

Izložene grafike napravljene su tradicionalnim tehnikama urezivanja - bakrorezom, bakropisom i litografijom te novijima - kalkografijom, serigrafijom i foto-litografijom.

Među ostalim, izložene su grafike Alberta Burrija, Lucija Fontane, Giuseppea Capogrossija, Arnalda Pomodora, Umberta Mastroiannija i Carla Moa, Luciana Pavarottija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski institut za kulturu izložbu je organizirao u suradnji s Muzejem MAG (Museo Grafica dArte) Zaklade Sartirana Arte iz Pavie, iz čije su zbirke posuđeni radovi.

Prije Hrvatske izložba je bila postavljena u Maroku, a zatim odlazi u Bugarsku. U Zagrebu će biti otvorena do svibnja.(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara