U Zagrebu počela Konferencija šefova policija glavnih europskih gradova

U Zagrebu počela Konferencija šefova policija glavnih europskih gradova
"PREVENCIJA rad policije u zajednici" tema je 25. konferencije šefova policija glavnih gradova europskih država, koja je danas počela u zagrebačkom hotelu "Opera", a trajat će do 30. svibnja.

Konferenciju je svečano otvorio premijer Ivica Račan, istaknuvši da sigurnost zajednice ovisi o svim segmentima društva, od vlasti do kvalitetnog civilnog društva. Podsjetio je na strateški cilj Vlade, za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, i čvrsto opredjeljenje u provođenju reformi, među kojima i one u MUP-u.

"Iako još imamo puno posla, uvjeren sam da će Hrvatska do 2007. postati punopravni član EU-a i da će učinkovita hrvatska policija biti na europskim standardima", rekao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer je istaknuo i zavidnu razinu stanja sigurnosti u Hrvatskoj, koja zbog maloga broja teških kaznenih djela, ima jednu od najnižih stopa kriminaliteta u Europi.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin rekao je da će razmjena iskustava biti najznačajniji dio zagrebačkoga skupa, jer je uloga policije u velikim gradovima iznimno važna za osjećaj sigurnosti građana koji u njima žive. "Hrvatska policija na dobrom je putu da postane moderna policija i bude u stanju odgovarati na sve postavljene zadaće", kazao je Lučin. Jedna od tih zadaća, dodao je, je i strateško opredjeljenje policije na radu u zajednici, odnosno prelazak s represivnog aparata na javni servis građanima.

Goste, među kojima 36 šefova policija europskih metropola, pozdravila je i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, također napomenuvši da je Zagreb u odnosu na neke druge eurospke metropole siguran grad, te da ga gradske vlasti i u budućnosti vide takvim.

Dobrodošlicu i uspješan rad gostima konferencije poželio je i načelnik Policijske uprave zagrebačke Ivan Babić, rekavši da je partnerski odnos građana i policije nužan uvjet za opću sigurnost. U tom cilju ide i projekt "Policija u zajednici", koji se prije par mjeseci počeo ostvarivati u pet hrvatskih gradova, a uskoro se očekuje i njegova šira primjena, dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara