U Zagrebu počeo dvodnevni simpozij "Filozofi i društveni život"

DVODNEVNI simpozij u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva "Filozofi i društveni život" jutros je u dvorani "Školske knjige" otvorio predsjednik HFD-a Milan Polić.

U prvom dijelu simpozija govorili su Nikola Skledar s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Ante Čović i Lino Veljak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik HFD-a Milan Polić.

Skledar je u svom izlaganju istaknuo da se "filozofijsko mišljenje u biti ne odvija odvojeno od povijesno-društvene zbilje" i dodao da "ono iz povijesne, društvene i životne prakse izvire i u nju, kao njezina orijentacija i putokaz uvire".

U svom izlaganju o "odgovornosti filozofa u novoj situaciji" Čović je govorio o elementima koji "situaciju suvremenog čovjeka čine novom na civilizacijskoj ili svjetskopovijesnoj, globalnodruštvenoj i državno-društvenoj razini."

Veljak je propitivao "dimenzije odgovornosti filozofije u odnosu na društveno i povijesno okružje njezina nastanka", a Polić je analizom komunističke sintagme "radnici, seljaci i poštena inteligencija" istaknuo da je "pitanje prije svega tko uopće može, a tek onda treba li i zašto biti pošten" i dodao kako se "ne radi više o tome mogu li i trebaju li ljudi činiti ono što hoće, nego o tome što oni uopće mogu htjeti".

Danas i sutra govorit će još desetak sudionika skupa, a među njima i Josip Mužić iz Splita o temi filozofa-kršćanina u društvu, Miljenko Brkić o ulozi filozofa u duhovnom životu društva, Gordana Bosanac o filozofima i predrasudama.

Na skupu će također izlagati Gajo Sekulić iz Sarajeva i Slobodan Sadžakov iz Novog Sada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara