U Zagrebu se održava Prvi opći sabor Hrvatskog istinskog preporoda

Stranka Hrvatski istinski preporod (HIP) održava danas u Zagrebu Prvi opći sabor na kojem se očekuje izbor vodstva i osnutak stranačkih tijela, a u radu sudjeluje oko 1000 izaslanika.

Predsjednik HIP-a dr. Miroslav Tuđman je istaknuo kako su stvorene sve pretpostavke da ta stranka na idućim parlamentarnim izborima postane respektabilna parlamentarna stranka te da je HIP počeo proces ujedinjavanja oporbe kako bi se stvorila koalicija koja može zamijeniti aktualnu vlast koja je izgubila potporu birača.

HIP je nastao iz Udruge za promicanje hrvatskog identiteta i prosperiteta u listopadu prošle godine, a svoj program temelji na političkom i povijesnom naslijeđu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, podsjetio je podnoseći izvješće o radu Stranke o proteklom razdoblju predsjednik Miroslav Tuđman. Istaknuo je da je osnovna vodilja za osnutak Stranke bila opće dobro - promicanje i zaštita nacionalnih interesa na programu stvaranja moderne Hrvatske. HIP danas ima podružnice i ogranke u 18 županija i u više od sto gradova i općina u Hrvatskoj, a osnovane su i koordinacije za Kanadu i Njemačku. HIP danas ima tisuće članova i stvorene su sve pretpostavke da na idućim parlamentarnim izborima postane respektabilnom parlamentarnom strankom.

Aktualna Vlada ne vodi računa o nacionalnim interesima i provodi politiku detuđmanizacije razgrađujući državne institucije nastale u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, te pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost, ustvrdio je Tuđman. Rekao je da je HIP danas jedina stranka u Hrvatskoj koja ima snage progovoriti o scenariju koji Hrvatsku vodi u zapadni Balkan, te koja ima strategiju i zna kako zaštiti hrvatske nacionalne interese.

Govoreći o aktualnim odnosima Hrvatske s Haaškim sudom, Tuđman je rekao kako generali Gotovina i Bobetko, zato što odbijaju činjenično neutemeljene haaške optužnice, zapravo stoje iza pravne države i ideje vladavine prava jer su se borili za slobodu kao univerzalnu vrijednost na koju i Hrvatska ima pravo. Time što odbijaju prihvatiti neistinu u haaškim pravnim dokumentima, suprotnim ne samo saborskim nego i deklaracijama UN-a, oni odbijaju da se te neistine postuliraju kao povijesne istine.

Predsjednik HIP-a je kao osnovne ciljeve razvoja istaknuo prostornu integraciju zemlje, njezinu informatizaciju i razvoj telekomunikacija, reformu sveučilišta, razvoj turizma, modernizaciju državne uprave, obnovu hrvatskih perifernih područja, te kreiranje socijalnih programa za sve kategorije stanovništva. Po Tuđmanovim riječima, iz gospodarske i nacionalne krize ne može se izići bez duhovne i moralne obnove nacije uz zaštitu i promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta i temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država. Po njegovu sudu, za rješenje nacionalne krize potrebno je postići nacionalni konsenzus o tri bitna pitanja: odnosu prema stvaranju hrvatske države i Domovinskom ratu, odnosu prema Hrvatima u iseljeništvu i odnosu prema međunarodnoj zajednici.

Na Saboru HIP-a bili su predstavnici političkih stranaka, među kojima i predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić, dopredsjednik HSLS-a Joško Kontić, predsjednik HKDU-a Anto Kovačević, dopredsjednik HSP-a Vladimir Rožić, član Predsjedništva DC-a Nikola Ružinski, dopredsjednik HDZ-a BiH Ivan Madunić i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara