U Zagrebu završio 13. međunarodni festival vremenskih prognoza

MEĐUNARODNI festival vremenskih prognoza, na kojem je sudjelovalo 80 prognozera i znanstvenika iz cijelog svijeta, završio je večeras u Zagrebu četverodnevni rad dodjelom nagrada, a glavna je pripala Patricku de Bellefeuilleuu s kanadske TV postaje Mateo Media.

I većina ostalih nagrada pripala je prognozerima s frankofonskih područja.

Nagradu za najbolju radijsku prognozu dobila je Sabrine Jacobs RTL TVI iz Kanade, u televizijskoj prognozi najbolja je Fabienne Amiach sa France 3, za najboljeg prezentera vremenskih prognoza proglašen je Claire Martin CITV iz Kanade, a za najbolji znanstveni prikaz TV prognoze nagrađena je Francuskinja Evelyne Dheliat s TF1.

Žiri, koji pored članova Svjetske meteorološke organizacije čine medijski stručnjaci i sudionici festivala, dodjeljuje i niz regionalnih nagrada.

Tako je za najboljeg prognozera Azije i Oceanije proglašena Tada Yuci (IWAYA), za područje Afrike prognozer Gana TV Steve Nyarkotey, a za područje Amerike Paul Gross (SAD) s postaje WDIV-TV. Nagradu za prognozu Magreba i Bliskog Istoka dobila je Isabell Periehow (Khalifa TV), a za europsku nagradu Britanac Francis Wilson (Sky News).

U ime domaćina festivala mr. Ivan Čačić naglasio je kako je održano niz zanimljivi skupovi, na kojima se primjerice razgovaralo o turizmu i klimatologiji, a održana je i rasprava o tuči na kojoj je izneseno stajalište Svjetske meteorološke organizacije da obranu treba usmjeriti na fizičku zaštitu bilja, a ne na pokušaje sprječavanja tuče.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Festival je jedinstveno mjesto u svijetu gdje se mogu sresti znanstvenici, prognozeri i mediji. (Na festivalu) vidimo da svi imamo iste probleme i da nismo sami", kazao je Čačić.

Osnovna tema festivala bila je "Promjena klime: kakva je budućnost naše zemlje?" u vezi koje se čulo da se tijekom 21. stoljeća mogu očekivati dramatične promjene klime te da je važno smanjiti ljudske utjecaje na negativne promjene klime.

Pokrovitelj festivala je Predsjednik Republike, a glavni organizatori Svjetska meteorološka organizacija, organizacija EUMETSAT, europsko i hrvatsko meteorološko društvo te Hrvatska televizija.

Festival je osnovan 1991. u Francuskoj, a odobrila ga je Svjetska meteorološka organizacija.

(Hina) iluc sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara