U zaleđu Omiša uhićen Kurd kojeg Turska traži zbog terorizma: Sud ga pušta na slobodu za 50 tisuća eura

U zaleđu Omiša uhićen Kurd kojeg Turska traži zbog terorizma: Sud ga pušta na slobodu za 50 tisuća eura

Foto: Google Maps, 123rf

MURAT C. uhićen je u utorak poslijepodne u Kostanjama u zaleđu Omiša po Interpolovoj tjeralici koju je raspisala Turska za terorizam i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji TIKKO, Oslobodilačkoj armiji radnika i seljaka Turske, vojnom krilu turske Komunističke partije.

52-godišnji Kurd s njemačkom putovnicom stigao je u Hrvatsku na ljetovanje sa obitelji prošlog vikenda. Živi i radi već duže vremena u Njemačkoj u Koelnu, svake godine njegova je obitelj putovala na ljetovanje u druge države i dosad nisu imali nikakvih problema. 

Specijalci šokirali mještane malog Kostanja

MUP ga je locirao i pokrenuo akciju. Uhićenje su iz predostrožnosti izvršili specijalci, i to u većem broju, što je poprilično šokiralo mještane malog Kostanja koji u svom selu nikada nisu vidjeli toliko policije na okupu.

No Murat C. nije pružao otpor, niti je kod njega nađeno što oružja. I sam se iznenadio uhićenjem. Turska ga sumnjiči za protudržavno djelovanje i terorističke akcije s početka stoljeća.

Sud ga pušta na slobodu za 50 tisuća eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio mu je jamstvo od 50 tisuća eura, što znači da bi postupak izručenja Murat C. mogao čekati na slobodi, ako odluka postane pravomoćna. Ako ga puste na slobodu, oduzet će mu putovnicu i zabraniti napuštanje boravišta na teritoriju RH.

Državno odvjetništvo žalit će se na odluku suda.

Očekivano, Murat C. protivi se izručenju. U Turskoj nije bio 25 godina. Obranu je preuzeo zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić, koji je već branio Kurde uhićene u Hrvatskoj. Dosad nijedan nije izručen Turskoj.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara