U ZB Pleso predstavljen međunarodni projekt "Otvoreno nebo"

U okviru prezentacije međunarodnog projekta "Otvoreno nebo", kojemu bi Republika Hrvatska iduće godine trebala pristupiti, u Zrakoplovnoj bazi Pleso predstavljen je danas promatrački zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva tipa AN 26 koji će sutra letjeti iznad Hrvatske.

"Otvoreno nebo" je projekt koji je zamišljen kao mjera izgradnje uzajamnog povjerenja i suradnje zemalja sjeverne hemisfere, a podrazumijeva letove posebno opremljenih nenaoružanih promatračkih zrakoplova iznad teritorija 36 zemalja članica Sporazuma "Otvoreno nebo" te njihov legalni neograničeni nadzor vojnih i drugih objekata.

Zrakoplovi su opremljeni promatračkom opremom, poput radara, kamera i senzora, a tehničke karakteristike opreme kao i procedure leta unaprijed su dogovorene, istaknuo je na današnjem predstavljanju natporučnik Vlado Pavlinec

Zamišljen još za vrijeme hladnoga rata, devedestih godina počinje se provoditi, a kada je 2002. godine Rusija pristupila tom programu, nadzor vojnih i drugih objekata zemalja članica protegnuo se od Vancuvera u Kanadi do Vladivostoka u Rusiji, naglasio je Pavlinec.

Hrvatski sabor lani je ozakonio pristup projektu "Otvoreno nebo", a posjet mađarskog tima ima svrhu izobrazbe naših ljudi za taj iznimno zahtjevan i skup projekt dozvoljenog zračnog nadzora zemalja članica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom projektu pristupile su Bosna i Hercegovina i Slovenija, a namjerava mu pristupiti i Srbija i Crna Gora, što će dovesti do većeg povjerenja u našoj regiji te kontrole provedbe već preuzetih ugovora i obveza nadzora naoružanja, rekao je natporučnik Pavlinec.

Zapovjednik mađarskog tima pukovnik Šandor Šipoš rekao je da je riječ o skupom projektu, ali da su njegove koristi brojne.

Kao ilustraciju naveo je da samo jedna kamera može stajati i do milijun eura te je naglasio da će on i članovi njegova 19-eročlanog tima prenijeti iskustva na naše posade tijekom sutrašnjeg leta zrakoplova tipa AN 26, koji su danas novinari bez problema mogli obići i snimiti.

(Hina) xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara