U zrakoplovnoj bazi Pleso preuzeti modernizirani hrvatski MIG-ovi

U zrakoplovnoj bazi Pleso preuzeti modernizirani hrvatski MIG-ovi
PRVA dva modernizirana vojna zrakoplova tipa MiG-21 UM Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su vraćeni s generalnog remonta i tehničke modernizacije u Rumunjskoj, preuzeti su danas u zrakoplovnoj bazi Pleso.

U programu obnove naših nadzvučnih borbenih zrakoplova, vrijednim 8,2 milijuna američkih dolara, ukupno je 12 zrakoplova MiG 21, od čega su četiri dvosjeda MiG 21 UM i osam jednosjeda MiG 21 bis, rekla je ministrica obrane Željka Antunović.

Bilo je neophodno modernizirati naše zračne snage, naglasila je ministrica, dok se ne donese odluka o veličini HRZ-a i kojim će letjelicama biti opremljen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo iskusnih pilota, koji su prešli na našu stranu za vrijeme Domovinskog rata, ali isto tako i mladih ljudi koji žele letjeti, ali to dosad nisu mogli. Stoga je najveća vrijednost tih letjelica što će naši piloti letjeti na njima", kazala je Antunović.

Nakon prigodne svečanosti, na kojoj su bili zapovjednik HRZ-a brigadir Viktor Koprivnjak i predstavnici rumunjskog partnera, tvrtke "Aerostar", ministrica je letjela obnovljenim i moderniziranim MiG-om kojim je upravljao bojnik Ivica Ivandić.

MiG 21 UM je dvosjed namijenjen obuci pilota i borbenim zadacima, a hrvatskim zrakoplovima su ugrađeni novi komunikacijski i navigacijski uređaji kompatibilni s NATO standardima koji će radni vijek zrakoplova produžiti za oko deset godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara