Ubojici svećenika sudilo se za terorizam, a bio je na slobodi: "Klao je, vikao Allahu Akbar i sve snimao"

Ubojici svećenika sudilo se za terorizam, a bio je na slobodi: "Klao je, vikao Allahu Akbar i sve snimao"

Foto: FAH, Facebook

"PRVO su ga prisilili da kleči. On se pokušao obraniti. Ali onda je počela tragedija", ispričala je francuskim novinarima časna sestra Danielle, koja je u posljednji tren uspjela pobjeći iz crkve u koju su jučer upala dvojica terorista ISIS-a i prerezala grkljan svećeniku.

> Upali u crkvu u Francuskoj i prerezali grlo svećeniku, policija ubila dvojicu napadača ISIS-a

> FOTO Ovo je lice 19-godišnjeg terorista koji je francuskom svećeniku prerezao grkljan

Teroristi su klali, uzvikivali "Allahu Akbar", a sve su i snimali.

Francuski mediji identificirali su jednog od napadača kao 19-godišnjeg Adela Kermicha, koji je još 2015. probao pobjeći u Siriju kako bi se borio za ISIS.

Uhićen je u Turskoj, sudilo mu se u Francuskoj zbog povezanosti s terorizmom. Pušten je na slobodu do izricanja presude. Nosio je elektronski čip koji prati njegovo kretanje.

Podsjetimo, Kermiche i još jedan napadač danas su upali u crkvu u Saint-Etienne-du-Rouvrayju, u predgrađu Rouena, za vrijeme jutarnje mise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presjekli su grlo svećeniku, a nakon toga ih je ubila francuska policija. U trenutku napada u crkvi su se nalazili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika.

ISIS preuzeo odgovornost za napad

Za napad je preuzela odgovornost Islamska država, i to putem svojeg komunikacijskog kanala Amaq.

Francuski premijer Manuel Valls kazao je da je cilj napadača koji su napali crkvu i ubili svećenika "potaknuti rat religija". Govoreći na tv kanalu TF1 Valls je kazao da "kada su napali svećenika, Katoličku crkvu, lako je vidjeti koji je cilj".

Francuski premijer pozvao je Francusku da ostane jedinstvena istaknuvši: "Naše je oružje demokracija".

Ubojstvo svećenika napad je na cijelu zemlju, kazao je ranije francuski predsjednik Francois Hollande. "Cilj je naša demokracija, to je cilj, no to će biti i naš štit. Naše jedinstvo je naša snaga", istaknuo je francuski predsjednik koji je pozvao naciju da ostane jedinstvena u borbi protiv mržnje i ekstremizma istaknuvši da je to "rat koji ćemo dobiti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara