Učenik u Belom Manastiru mlati drugu djecu, škola nemoćna: "Ovo nema smisla"

Učenik u Belom Manastiru mlati drugu djecu, škola nemoćna: "Ovo nema smisla"
Na slici se ne nalazi učenik o kojem se piše u tekstu Screenshot: Osnovna škola Franjo Tuđman, Beli Manastir, Ilustracija: 123rf

MALOLJETNIČKO nasilje u Belom Manastiru već dugo ne prestaje, piše Glas Slavonije.

U utorak se, naime, u OŠ Dr. Franje Tuđmana dogodio novi incident, a isprovocirao ga je učenik koji je tjelesno maltretirao vršnjake. Riječ je o maloljetniku koji je već poznat nadležnim institucijama zbog nasilja, krađa i problematičnog ponašanja.

"Ovo više nema smisla! Neka netko nešto poduzme jer ću inače zabraniti djetetu da odlazi u školu! Tako razmišljaju svi roditelji. Ne znam tko je kriv, što je uzrok takvom ponašanju, ali on u istom razredu s našom djecom više ne može biti", revoltirano je izjavio roditelj učenika kojega je problematični maloljetnik udario šakom u prsa. Dodaje kako ima informacije da njegovo problematično ponašanje traje već dulje, čemu, kaže, konačno treba stati na kraj.

Ravnatelj potvrdio da imaju problema, ali kaže da su nemoćni

Sve navedeno potvrdio je i školski ravnatelj Damir Mendler.

"Istina je da njegovo problematično ponašanje traje već duže vrijeme. Maltretira ostalu djecu, zadirkuje ju i tuče. Već nakon prvog slučaja promptno smo reagirali i o svemu obavijestili Centar za socijalnu skrb, odnosno policiju. Potpuno shvaćam roditelje maltretirane djece, ali moraju znati da je škola, na neki način, nemoćna. Činimo sve što je u našoj mogućnosti, ali tek do granica u kojima su naše ovlasti", kaže Mendler dodajući da su nakon posljednjeg slučaja potpisali ugovor s osječkim Domom za odgoj djece, čiji socijalni radnik sa spomenutim maloljetnikom radi u sklopu takozvanog poludnevnog boravka, i to u smjeni suprotnoj od redovne nastave njegovih dojučerašnjih razrednih kolega.

"Riječ je o privremenoj mjeri, koja će potrajati mjesec-dva. U ovom trenutku drugog rješenja nema jer eventualno dugoročnije rješavanje problema nije u našoj ingerenciji. O svemu smo razgovarali i s njegovim ocem, koji je pristao na takav način rada", tvrdi Mendler.

Dodaje kako još nisu stečeni uvjeti za eventualno prebacivanje problematičnog maloljetnika u drugu školu. No, nastavlja, ako se takvi uvjeti i steknu, siguran je da selidba u novu školu neće riješiti problem. Objašnjava kako je jedina mjera koju, u skladu sa zakonom, učeniku može izreći udaljavanje s nastave na osam dana, što, dodaje, također nije nikakvo rješenje.

"Jednostavno rečeno, pomoć ne možemo dobiti ni od koga. Stoga smo i primijenili ovaj model, za koji vjerujem da će, bar djelomice, uroditi plodom", priča ravnatelj.

U centru za socijalnu skrb kažu da su napravili sve što su mogli

I u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb tvrde da su učinili sve u okviru svojih ingerencija.

"Centar je maloljetniku još prije izrekao mjeru stručne pomoći, ali je ona prekinuta jer nije dala nikakvo rješenje. Nakon toga smo dali prijedlog sudu radi slanja djeteta u odgojnu ustanovu, a postupak je još uvijek u tijeku na Općinskom sudu u Belom Manastiru. Paralelno tražimo ustanovu gdje bi mogao biti smješten jer sud traži naziv ustanove u koju će biti smješten, ali za sada smo dobili samo negativne odgovore. Upravo jutros smo od jedne od njih dobili negativan odgovor pa preostaje još jedna, koju ćemo odmah kontaktirati", kaže ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Đimi Fuštin, naglašavajući kako je takvih odgojnih ustanova na području Republike Hrvatske samo desetak te da su negativni odgovori posljedica njihove prekapacitiranosti. Dodaje da je o cijeloj priči obaviješteno resorno Ministarstvo te da su odobrili poludnevni boravak maloljetnika u školi uz nadzor socijalnog radnika, koji će ga pokušati socijalizirati, što se u školi od prekjučer i primjenjuje.
Neslužbeno se doznaje da spomenuti maloljetnik, dok ne navrši 14 godina, ne može kazneno odgovarati.

Iz svega navedenog može se iščitati kako je osnovni problem u sustavu, koji je nemoćan pred problemom maloljetničkog nasilja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja. Maloljetnik o kojem je u tekstu riječ, počinio je niz težih ili blažih kaznenih djela, a navodno je povezan i sa slučajem koji je poprilično odjeknuo u javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara