Učitelji prosvjedovali pred ministarstvom, traže kolektivni ugovor i veće plaće

Učitelji prosvjedovali pred ministarstvom, traže kolektivni ugovor i veće plaće

Foto: Hina

SINDIKAT hrvatskih učitelja održao je ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu prosvjed na kojem je optužio nadležno ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i zatražio njegovo donošenje.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem zatražila je nastavak kolektivnih pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava s obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola.
 
 
"To se isključivo može postići kolektivnim ugovorom", kazala je i zahvalila sudionicima skupa iz županijskih organizacija iz različitih dijelova Hrvatske kojih je na prosvjed stiglo 530.
 
"Vozili ste se po 12 sati da bi stigli na ove minuse da kažemo da ne odustajemo od naših zahtijeva", kazala je Sanja Šprem i dodala da joj je srce zbog ponosa na svoje kolege veće od zgrade Ministarstva.
 
Pred prosvjednike izašla ministrica Divjak
 
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izašla je sa suradnicima među sudionike skupa i izjavila da se dijalog nastavlja.
 
"U tijeku su pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike. Do sada je održano deset sastanaka u osam radnih skupina", kazala je ministrica Divjak i dodala kako kroz dva-tri tjedna očekuje završetak procesa.
 
 
Podsjetila je da je vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o produljenju materijalnih prava za sve učitelje osnovnih i srednjih škola i pozvala sudionike skupa da uđu u zgradu Ministarstva, čime će "pokazati i učenicima i studentima da su spremni na zajednički dijalog".
 
"Ovo je i vaša zgrada, uđite da razgovaramo o prijeporima", kazala je i dodala da je u ovoj godini osigurano pola milijarde kuna više za plaće u tom resoru. "Sigurna sam da se može i više i na tome ćemo raditi, ali nikad nemojte pomisliti da sam ja kao ministrica odustala od poboljšanja statusa te materijalnih i nematerijalnih prava učitelja", rekla je.
 
Primarni interes kolektivni granski ugovor
 
Predsjednica Sindikata Sanja Šprem odgovorila je da je primarni interes svih zaposlenika u školama da se što prije sklopi kolektivni granski ugovor. "Mi nastavljamo s našim akcijama dok ne postignemo taj cilj i odluke vlade nas ne zadovoljavaju", kazala je.
 
"Rekli ste da su učitelji krvotok promjena i reformi i da samo zadovoljni učitelji mogu stvoriti zadovoljnu školu, a danas ste okrenuli glavu od naših zahtjeva i dižete ruke za smanjenje naših prava", kazala je jedna aktivistkinja Sindikata i zatražila od ministrice da prvo reformira svoj odnos prema učiteljima.
 
 
"U zakonu o osnovnom obrazovanju koji ide u javnu raspravu niste uvažili ni jedan naš zahtjev", dodala je. "Ministrica zna lijepo govoriti, osobito pred kamerama, no mi ne živimo od lijepih riječi", poručili su prosvjednici.
 
"Što je pola milijarde kuna na masu? To znači da ove godine nećemo dobiti ni jedno povećanje, a zadržavanje osnovice iz prošle godine znači da nema novih prava", kazala je Šprem i poručila da ne žele ovisiti o odlukama vlade, nego žele kolektivni ugovor kojim će ostvariti svoja prava.
 
 

Učitelje podržao zastupnik Mosta Sladoljev

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev danas je sa saborske govornice dao podršku profesorima i učiteljima koji su danas ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu održali prosvjed zbog zastoja u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

"Kao njihov bivši kolega izražavam punu podršku današnjem prosvjedu i poručujem im da ne odustaju od svojih zahtjeva jer su pravedni i realni", kazao je Sladoljev nakon zatražene stanke.

Upitao je pritom zašto nijedna reforma obrazovanja nije donijela reformu u obliku povećanja materijalnih prava učitelja i profesora i zašto se sve reforme prelamaju preko njihovih leđa.

Istaknuvši da učitelji i profesori ne traže samo svoja materijalna prava već i dostojanstvo i zasluženo mjesto u društvu, Sladoljev je poručio ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak: "Vrijeme je da Vam ljudi postanu važni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara