udomitelj hiv-pozitivnih djevojčica o razlozima preseljenja obitelji u kutinu

Obitelj Oblak, udomitelj HIVpozitivnih djevojčica Ele i Nine, seli se iz Kaštela u Kutinu, potvrdio je u telefonskom razgovoru za Hinu Branko Oblak.

"U Kutinu idemo jer želimo mir, jer nam je dosta svega što doživljavamo u Kaštelima i jer želimo zaštititi našu obitelj", kazao je Oblak, dodavši kako u Kutini, iz koje su prije nekoliko godina odselili, a iz koje su rodom, posjeduju vlastitu kuću. U Kaštelima su, rekao je, "pokušali normalno živjeti, ali nekomu to nije u interesu".

"Kap koja je prelila čašu", ustvrdio je Oblak, "jest pokušaj da mlađu djevojčicu Ninu upišu u dječji vrtić što im nije uspjelo tri puta". "Sada bi trebala krenuti u prvi razred i nismo željeli da proživljava ono što je prošle godine prošla Ela. Željeli smo da se Nina socijalizira, a oni koji su to trebali napraviti, zakazali su", rekao je Oblak dodajući kako "trgovinu djecom i prikupljanje političkih bodova na njihov račun neće dopustiti".

Oblak je dodao kako vjeruje da će se stanje u Kutini riješiti pozitvno i da će roditelji prihvatiti da Ela i Nina pohađaju nastavu zajedno s njihovom djecom jer je "tamo drugi mentalitet" iako i dalje očekuje otpor zbog straha i neznanja. Oblak zamjera i struci što nije dovoljno napravila za djevojčice.

"Dijete ima ustavno pravo pohađati školu, a hoće li oni ispisati djecu, to je njihova stvar. Ako u ovoj državi ne možemo to riješiti, idemo nekamo drugdje, gdje ćemo moći normalno živjeti", rekao je Oblak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovna škola Bijaći u Kaštel Novom, međutim, još nije primila službeni zahtjev za ispis Ele koja je prvi razred tamo pohađala, rekla je za Hinu ravnateljica te osnovne škole Jadranka Šošić. Ravnateljica je potvrdila da je bračni par Spomenka i Branko Oblak najavio njezin odlazak iz škole, a kao razlog za to, dodala je, naveli su preseljenje u Kutinu. Međutim, Ela, kazala je ravnateljica Šošić, službeno je još učenica te škole, dok god druga škola ne zatraži "svjedodžbu prelaznicu". "Zahtjev još nije stigao, a kada stigne, po zakonu smo dužni izdati svjedodžbu u roku od osam dana, što ćemo i učiniti", kazala je ravnateljica.

Inače, u Osnovnoj školi Bijaći iznenađeni su odlukom udomiteljske obitelji Oblak da Elu upišu u drugu školu nakon što su početne poteškoće i neprihvaćanje roditelja u Kaštelima na početku prošle godine uspješno riješeni. Ela je, naime, prvi razred pohađala u toj osnovnoj školi zajedno sa 16 svojih vršnjaka kada su roditelji, zahvaljujući velikim naporima uprave, gradskih i županijskih čelnika te državnih ustanova i liječnika, shvatili da njihovoj djeci ne prijeti nikakva opasnost. Do 7. studenoga prošle godine djevojčica je nastavu pratila sama u školskoj knjižnici.

Škola je za ovu školsku godinu bila spremna prihvatiti i Elinu sestru Ninu koja se trebala upisati u prvi razred, kaže ravnateljica Šošić i dodaje kako je 15-ak roditelja već pristalo da Nina zajedno s njihovom djecom pohađa nastavu. "Smatramo da bi i Nina našla sreću u našoj školi jer ni Elu nikada nisu odbacila djeca, a ni roditelji nikada nisu izravno njoj pravili poteškoće. U pitanju je bila samo emotivna reakcija zbog straha za sigurnost i zdravlje njihove djece, ali smo uspjeli razbiti led i stvoriti zdravo ozračje", izjavila je Jadranka Šošić. "Za Elu i Ninu u našoj školi uvijek ima mjesta i bilo bi nam žao da ne budu prihvaćene i da ponovno proživljavaju sve ono što su jednom prošle", dodala je.

Ravnateljica Osnovne škole Bijaći uputila je u ime svih djelatnika škole i svoje osobno apel roditeljima u Kutini da naprave humani iskorak i prihvate djevojčice jer za njihovu djecu nema nikakve opasnosti.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara