Udruga branitelja liječenih od PTSP-a osudila Pančićeve izjave o njihovim vozačkim dozvolama

PREDSTAVNICI Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (UHBLPTSP) grada Zagreba na današnjoj su konferenciji za novinare osudili prošlotjedne izjave ministra branitelja Ivice Pančića o braniteljima oboljelima od PTSP-a.

Predsjednik Udruge Dubravko Svedrec osudio je Pančićevu izjavu, objavljenu u jednom dnevniku, kako je "nedopustivo da od 10 tisuća ljudi, koji imaju status oboljelih od PTSP-a, njih 9 tisuća ima vozačku dozvolu".

Svedrec je ocijenio da je ta izjava još jedan oblik diskriminacije i omalovažavanja oboljelih branitelja, te da je riječ o kršenju njihovih ljudskih prava.

Svedrec je dodao da je i sam bio profesionalni vozač te da su mu zbog PTSP-a oduzete profesionalne vozačke kategorije, a da B kategoriju mora obnavljati svake godine. Postavio je pitanje zaslužuju li oboljeli branitelji takav odnos.

Svederc je opovrgnuo Pančićevu izjavu da je od lani osim 10.000 ljudi koji su već ostvarili status hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi PTSP-a, u Ministarstvu zaprimljeno novih 4700 zahtjeva za priznavanjem statusa HRVI na temelju te dijagnoze.

Ne radi se o novim, već o starim zahtjevima za priznavanjem tog statusa, ustvrdio je Svedrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objasnio je kako je po starom zakonu o zaštiti civilnih i vojnih invalida rata, koji je lani izmijenjen, postojao rok od 30 dana od razvojačenja do prijavljivanja bolesti.

Mnogi branitelji, oboljeli od PTSP-a, zbog tog su roka vodili do promjene zakona upravni spor s Ministarstvom, a nakon promjene zakona samo su obnovili svoje zahtjeve.

Bivša pomoćnica ministra hrvatskih branitelja Blaženka Gogić rekla je da je ministar branitelja pokazao nedopustivo neznanje i predrasude vezane uz PTSP.

Te se ljude sustavno marginalizira, a u javnosti ih se prikazuje kao ljude opasne za obitelji i okolinu, istaknula je Gogić.

U Hrvatskoj oko 10 posto pučanstva ima status invalida po raznim osnovama, što je oko 470 tisuća ljudi, ali sva se pozornost javnosti usmjerava na desetak tisuća oboljelih branitelja, tobože lažnih invalida, rekla je Blaženka Gogić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara