Udruga poslodavaca ocijenila predizborne programe: Ni lijevi ni desni ne izvlače nas iz krize!

Udruga poslodavaca ocijenila predizborne programe: Ni lijevi ni desni ne izvlače nas iz krize!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"GOSPODARSKI programi dvaju najjačih političkih struja u Hrvatskoj ne pridonose gospodarskom oporavku", zajednička je ocjena Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji su danas na konferenciji za novinare javno ocijenili predizborne programe Kukuriku koalicije kao i predizborni program HDZ-a.

Naime, poslodavci naglašavaju kako se programi gospodarskog oporavka ne podudara se s njihovim preporukama i ciljevima. Danas su javno pozvali političke stranke da izrade konkretnije i preciznije  gospodarske programe te uputili preporuku da se u predizborno vrijeme kao i u predizbornim programima manje bave politiziranjem, a više gospodarstvom.

Fiskalna decentralizacija pozitivna kod Kukuriku koalicije

"Gledajući programe smatramo kako je dosta dijelova koji se tiču gospodarskog programa nedorečeno, nerazrađeno i potpuno izbjegnuto", naglasio je Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca koji je kod Kukuriku ocijenio pozitivnim borba protiv nelikvidnosti odnosno neplaćanja kao i fiskalnu decentralizaciju. Poslodavci smatraju kako je pozitivan iskorak naprijed kod "Plana 21" današnje oporbe i reforma teritorijalnog ustroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne možemo ocijeniti pozitivnim mjere upravljanja državnim poduzećima", naglasio je Ergović govoreći o gospodarskom planu Kukuriku koalicije dodajući da je nedostatan dio o mjerama smanjenja poduzetničkih troškova. Nema dovoljno konkretnih koraka ni kod  jačanja konkurentnosti i izvoza.

Mjere plaćanja PDV-a pozitivna stvar kod HDZ-a

"Napomena u uvođenje novih poreza potpuno je nedorečena", smatraju u HUP-u.  Ocjenjujući program HDZ-a, najveću ocjenu zaslužuju mjere jačanja malih i srednjih poduzeća ali i najava institucionalnih reformi.

"Mjere plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji poduzećima s manje od 2,5 milijuna kuna godišnjeg prihoda pozitivan je korak naprijed u gospodarskom programu HDZ-a", smatraju u HUP-u dok su lošiji dijelovi HDZ-ova programa upravljanje javnim poduzećima.

"Smanjenje poduzetničkih troškova zaslužuje negativnu ocjenu a isto se može reći i za jačanje konkurentnosti i izvoza", smatraju u HUP-u kojima u programu HDZ-a nedostaje rješavanje javnog duga, detalji o gospodarskom rastu te o nezaposlenosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara