Udruga RODA o ideji Bernardice: Izlijetanje s mjerama je skupo, a upitno učinkovito

Udruga RODA o ideji Bernardice: Izlijetanje s mjerama je skupo, a upitno učinkovito

Foto: FAH

HRVATSKA pronatalitetna politika odavno ne postoji što dokazuju i dugogodišnji alarmantni podaci o broju novorođene djece. Stopa nataliteta je svake godine sve niža, a iako se pri osnivanju ove Vlade najavljivalo novo ministarstvo koje bi se trebalo baviti samo demografskom politikom, od toga se odustalo.

Umjesto toga je doneseno rješenje po kojem bi se oformila Uprava za demografiju, a koja će biti u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih.

HDZ je predizborno obećanje o 1000 eura za svako novorođeno dijete odlučio ispuniti od rujna ove godine, no još nije potpuno jasno hoće li se naći novac za svu novorođenu djecu. Nakon što je ta mjera donesena, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić je pak rekla da je potrebno donijeti ozbiljnu demografsku strategiju.

Pritom je, kao primjer za eventualnu novu mjeru, a koja bi poslužila za povećanje nataliteta, navela ukidanje poreza za kupnju većeg automobila obiteljima s više djece.

RODA: Mi smo to već prije predlagali

U Ministarstvu socijalne politike i mladih rekli su nam da je ministrica to navela samo kao jedan primjer što bi se moglo napraviti, no objasnili su kako nije riječ ni o kakvoj mjeri niti odluci. 

Izvršna direktorica Udruge RODA (Roditelji u akciji) pozdravila je ovaj prijedlog ministrice Juretić, no samo iz jednog aspekta.

Naime, Zanze kaže da je Udruga RODA već ranije predlagala Vladi da se ukine porez na kupnju većih automobila, poput monovolumena kojeg kupuju obitelji s više djece i to samo zbog sigurnosnog razloga.

"Kad obitelj ima troje i više djece, često u obiteljskim autima djeca ne mogu biti sigurnosno vezana, tako da roditelji koji si mogu priuštiti kupuju monovolumen. Mi smo prvi predlagali da se obitelji s više djece oslobodi plaćanja poreza na kupnju većeg automobila.

No, za donošenje odluka koje utječu na kvalitetu života obitelji, trebalo bi prvo napraviti sveobuhvatnu obiteljsku politiku, a potom mjere donositi na osnovu nje. Ovo možemo pozdraviti samo kao sigurnosni aspekt za obitelj s više djece", kazala je Zanze za Index.

Na kraju je još jednom ponovila da se sveobuhvatna obiteljska politika treba napraviti što je prije moguće, dodajući pak, kako je "izlijetanje s mjerama skupo, a upitno učinkovito".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara