Udruga "Split zdravi grad" najavila 2. cvjetnu regatu - Split 2003.

PREDSTAVNICI Udruge "Split zdravi grad" najavili su danas da će se Druga cvjetna regata Split 2003. održati 3. svibnja, uoči Dana grada Splita, 7. svibnja, i fešte sv. Dujma.

Ta je regata središnji događaj projekta "Cvijet gradu prijatelju, cvijet Splitu" i desetogodišnjeg programa "Zeleni, mirisni, rascvjetani i ljepši Split", rekli su predstavnici Udruge novinarima danas na splitskoj Pjaci. Oni su danas jarbol na Pjaci okitili cvijećem i postavili prigodni štand.

Voditelj projekta Ratko Kovačević rekao je da će u regati sudjelovati 30-ak brodova, koji će ploviti u splitskoj gradskoj luci okićeni cvijećem. Na brodovima će se nalaziti isključivo sadnice cvijeća koje će se kasnije predati Gradu i posaditi "kako bi ozelenile i rascvjetale Split".

S jednim brodom bit će prisutna i Europska asocijacija za cvijeće i okoliš (AEFP) kojoj je sjedište u Bruxellessu, a čijom je članicom Hrvatska postala 3. travnja ove godine. Direktor Asocijacije za Hrvatsku Vojko Pleština je napomenuo da je Hrvatska jedina zemlja članica izvan Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pleština je kazao da Asocijacija svake godine dodjeljuje nagradu "Zlatni cvijet" u okviru međunarodnog natjecanja gradova i sela.

"Svaka zemlja ima svoj nacionalni odbor, a na čelu našega je ministar zaštite okoliša Božo Kovačević. Hrvatska je kao kandidate za ovu prestižnu nagradu ove godine istaknula grad Kaštela, odnosno poznati botanički vrt Osnovne škole Ostrug, i selo Čikoč pokraj Siska, koje se nalazi u parku prirode Lonjsko polje i koje je poznato po zaštiti roda i šišmiša", kazao je Pleština.

Međunarodni žiri, sastavljen od predsjednika nacionalnih odbora 11 zemalja članica, boravit će u Hrvatskoj krajem lipnja ove godine i posjetiti spomenute dvije lokacije, a konačna odluka o dobitnicima Zlatnog, Srebrnog i Brončanog cvijeta bit će poznata sredinom rujna.

(Hina) žv jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara