Udruga sudaca traži kazneni progon novinara "Novoga lista"

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) pozvala je danas nadležnog Državnog odvjetnika da pokrene kazneni progon protiv novinara "Novoga lista" koji je, tvrdi Udruga, jednostrano i tendenciozno komentirao presudu suca i predsjednika Općinskog suda u Senju Željka Čubrila te tako narušio sudački ugled i dostojanstvo.

"UHS poziva nadležnog Državnog odvjetnika da sukladno odredbama Kaznenog zakona poduzme sve da se glede tog slučaja zaštiti ugled i dostojanstvo suca Željka Čubrila, budući da smatra da ima elemenata za kazneni progon, a sve u cilju da se takvi ili slični komentari sudskih odluka ubuduće ne događaju", priopćeno je iz Udruge.

Riječki "Novi list" je 6. i 7. kolovoza objavio dva teksta u kojima se suca Čubrila proziva za pristranost kod donošenja prvostupanjske presude, odnosno da je jednom poznaniku, poznatom po bespravnoj gradnji, priznao vlasničko pravo nad zemljištem uz more koje je u vlasništvu Grada Senja.

Iščitavanjem obaju članaka, s indignacijom i žaljenjem primjećujemo jednostrano i tendenciozno iznošenje činjenica, navodi u priopćenju dopredsjednica UHS-a Vesna Katarinčić Škrlj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za navod autora članka da će mišljenje o presudi suca Čubrila morati dati i Županijski sud... koji će se morati očitovati na 11 stranica žalbe u kojoj je naveden niz nepravilnosti koje su počinjene tijekom postupka, iz Udruge odgovaraju da ne znaju da li takav komentar pripisati neukosti i osobnom pogrješnom uvjerenju ili zlonamjernom pokušaju utjecaja na suce koji će u žalbenom postupku odlučivati.

Županijski sud, napominje Udruga, ne daje mišljenje, već donosi odluku povodom žalbe i ta odluka obvezuje.

"Sudske odluke, nažalost, mogu biti i nepravedne i nezakonite jer suci nisu nepogrešivi, ali se takve odluke u demokratskim i uljuđenim društvima mogu napadati isključivo žalbom, a ne uvredama upućenom sucima te imputiranjem im nečasnih motiva", poručuje Udruga.

Naglašava i da nikome, pa ni novinarima, nije dopušteno na takav način utjecati na sudske postupke koji su u tijeku, iznositi mišljenja kojima se vrijeđa ugled i dostojanstvo sudaca, kao niti pripisivati im nezakonite postupke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara