Udruga za pravnu pomoć traži povlačenje Vrdoljaka iz Vijeća HRT-a zbog sukoba interesa

Udruga za pravnu zaštitu zatražila je danas razrješenje Antuna Vrdoljaka s dužnosti člana vijeća HRTa zbog sukoba interesa, odnosno jer je od HRTa, čiji bi rad trebao nadzirati, dobio novac za snimanje svoje serije.

Zahtjev za razrješenjem Udruga za pravnu zaštitu temelji na odredbi Zakona o HRT-u prema kojoj članovi Vijeća HRT-a ne mogu biti osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim tvrtkama, odnosno tvrtkama koje obavljaju djelatnost radijskog i televizijskog emitiranja, članovi njihovih uprava ili nadzornih odbora, ili obavljaju poslove zbog kojih bi moglo doći do sukoba interesa.

´Vrdoljak ne samo da obavlja takve poslove nego je direktni poslovni partner s HRT-om i time ugovara poslove sam sa sobom, odnosno organima HRT-a čiji bi rad trebao nadzirati´, stoji u zahtjevu Udruge.

U Udruzi se pozivaju na tjednik ´Nacional´ koji je 7. siječnja ove godine objavio da je Vrdoljak dobio više od 19 milijuna kuna od HTV-a za snimanje svoje serije ´Duga mračna noć´.

Udruga je zahtjev uputila Ministarstvu kulture i Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), čiji je Vrdoljak predstavnik u Vijeću HRT-a.

´Nema nikakve pravne osnove za moje razrješenje i nema govora o ikakvom sukobu interesa. Ja u Vijeću HRT-a legitimno zastupam hrvatski sport´, kazao je Vrdoljak Hini, ocijenivši zahtjev Udruge kao osobni obračun njezina predsjednika Zlatka Zeljka s kojim je, kako kaže, već dugo u sukobu.

Vrdoljak je potvrdio da je 2001. potpisan ugovor s HTV-om o snimanju serije, ali da ga je potpisao nositelj projekta tvrtka Družba, a ne on koji je, kako kaže, samo redatelj.

´Ako je u mom slučaju riječ o sukobu interesa onda bi to značilo da se na HTV-u ne bi smio emitirati niti jedan film, predstava ili serija u kojoj je nastupio predstavnik dramskih umjetnika u Vijeću HRT-a ili pak niti jedna pjesma predstavnika glazbenih udruga´, zaključio je Vrdoljak.

Predsjednik Vijeća HRT-a Vlatka Silobrčića kazao je da to tijelo ne može razriješiti svog člana, te da tu ovlast nema ni ministar kulture koji, kako je rekao, samo kontrolira je li postupak imenovanja članova Vijeća proveden u skladu sa Zakonom o HRT-u.

Po Silobrčićevom tumačenju, člana Vijeća može razriješiti jedino Sabor kao zakonodavac i tumač zakona ili udruga, odnosno institucija koja ga je imenovala za predstavnika u Vijeću HRT-a.

Silobrčić je zaključio da je problem što u Hrvatskoj općenito nije zakonski regulirano pitanje sukoba interesa, pa tako ni u području medija.

Zbog zauzetosti čelnih ljudi HHO-a danas se u toj organizaciji nije moglo saznati hoće li se očitovati o zahtjevu za Vrdoljakovim razrješenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara