Udruga Zviždač reagirala na "kulturocid nad hrvatskom graditeljskom baštinom"

Foto: Udruga Zviždač

NA TISKOVNOJ konferenciji udruge Zviždač novinarima se obratila predsjednica Vesna Balenović i sociolog Marinko Miočić, koji je upozorio na kulturocid nad hrvatskom graditeljskom baštinom.

Naime, njemački tvorničar, kolekcionar antikviteta i milijunaš Ralf Christian Siegesmund kupio je 2006. godine u Ražancu nekoliko kuća. Na taj način, u vlasništvu bogatog Nijemca su se našli kuća i dvor Miletić koji predstavljaju vrijedan sklop tradicijske arhitekture mjesta Ražanac. To vrijedno kameno zdanje nalazi se uz zgradu poglavarstva Općine Ražanac i u neposrednoj je blizini župne crkve Gospe od Ružarija. Kuća nekada imućne obitelji Miletić je rješenjem Ministarstva kulture proglašena privremeno zaštićenim kulturnim dobrom.

"Problemi počinju kada je novi vlasnik kuće Miletić tijekom 2009. i 2010. godine krenuo u preuređenje", upozorava sociolog Marinko Miočić. Siegesmund je angažirao građevinskog poduzetnika iz Delnica koji je krenuo s opsežnim građevinskim radovima razgradnje i rekonstrukcije.

"Kulturno dobro je počeo rušiti bagerom i preuređivati, bez ikakvog prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Zadru, iako je imao saznanja da je kuća Miletić s dvorom integralni dio povijesnog građevnog sklopa u Ražancu te da je upisana u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara RH", ističe Marinko Miočić.

Na adresu Siegesmunda i izvođača radova je početkom studenog 2010. godine iz Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture stiglo rješenje o privremenom obustavljanju svih radova. Nažalost, ignorirajući u cijelosti sva primljena rješenja i zabrane, bahati i nedodirljivi njemački tvorničar nastavlja a devastacijom i prekrajanjem vrijednog kulturnog dobra hrvatske graditeljske baštine, kažu na konferenciji.

"Razbili su mi volat, izbili grede iz kuće i porazbijali prozore. Kuću su mi načeli, tako da mi više nije sigurno ući u nju. Ne samo da devastira svoju česticu, nego i okolne", ističe Miočić, čija se kuća nalazi neposredno uz nekretnine koje je kupio Siegesmund.

Oglušio se na sva rješenja i zabrane

U nemoći da regularnim pravnim sredstvima zaustavi nelegalnu intervenciju u hrvatsku kulturnu baštinu, Miočić je uputio je pismo na ruke njemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa zamolbom da intervenira kod njemačkog investitora i milijunaša Ralfa Christiana Siegesmunda te da ga pokuša zaustaviti u daljnjoj devastaciji. U pismu je Miočić upitao njemačku kancelarku postoji li sličan slučaj u Njemačkoj, da neki hrvatski građanin poput Siegesmunda uništava njemačku kulturnu baštinu, a da ga pri tome nitko ne može zaustaviti.

Ministarstvo kulture je 15. studenog 2010. godine prijavilo Siegesmunda Prekršajnom sudu u Zadru zbog toga što se oglušio na rješenje o obustavi radova, a Ministarstvo graditeljstva je prije nekoliko dana rješenjem i službenim oznakama zatvorilo gradilište. Usprkos svemu tome, radovi i dalje traju, kao da se ništa nije dogodilo.

"Što možemo očekivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju? Hoće li ovaj slučaja u Ražancu širom  otvoriti vrata masovnom uništenju hrvatskog kulturnog identiteta?", upitala je predsjednica udruge Vesna Balenović.

"Bilo je za očekivati da će nakon intervencija Ministarstava i njihovih inspekcijskih službi doista i doći do konačne obustave radova na spornoj lokaciji. Ako strani državljanin ne poštuje odluke i rješenja institucija RH, to je njegov izbor, ali će zbog toga morati snositi posljedice. Nadamo se da će uslijediti oštre mjere nadležnih službi, jer ako se sami ne budemo cijenili, neće nas cijeniti niti drugi", istaknula je.

Marinko Miočić je sve svoje tvrdnje potkrepljivao iscrpnom dokumentacijom, a između ostaloga je pokazao i primjere lažiranih isprava kojima se koristi investitor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara