Udruge alarmiraju: Novi zakon potiče korupciju u građevini i betonizaciju obale!

Foto: Arhiva

DANAS, točno u podne, u 12 gradova širom Hrvatske održane su konferencije za medije na kojima su se udruge civilnog društva usprotivile predloženim izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji te novom Zakonu o postupanju s nezakonitim zgradama.

Udruge su se udružile kako bi digle glas protiv devastacije prostora i usvajanja populističkih zakona koji najviše pogoduju građevinskom lobiju i špekulantima zemljištem, potiču korupciju te se sasvim protive načelima održivog razvoja, izvijestile su u priopćenju.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji te prijedlog Zakona o postupanju sa nezakonitim građevinama koji se donose u paketu udruge se ocijenile kao predizborni populizam koji će trajno uništiti sustav prostornog planiranja, pojačati intenzitet betonizacije obale i staviti u neravnopravan položaj građane u odnosu na zemljišne špekulante koji im otimaju najvrjednije prirodne resurse.

"Krajnje je neodgovorno uvoditi ovako drastične zakonske izmjene koje će imati dugoročne posljedice u zadnjim mjesecima mandata Vlade i Sabora. Nevjerojatno je da su se zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji donijele 06. svibnja 2011. godine, da bi ga Vlada RH ponovno uputila u izmjene već 09. lipnja 2011!", ističu udruge.

"Prijedlog zakona omogućuje etažiranje vila i apartmana u zonama turističke namjene"

Prilikom donošenja ovih zakona, kažu iz udruga, zanemarene su odredbe pozitivnih propisa RH, a svoje je negodovanje izrazila i struka - Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata. "Smatramo da se za ovako važne zakonske izmjene moraju primijeniti već ustaljene prakse pravovremenog informiranja i stvarnog uključivanja javnosti u postupak donošenja odluka", dodaju.

Udruge upozoravaju kako prijedlog zakona omogućuje etažiranje vila i apartmana u zonama turističke namjene čime se nadomješta Zakon o igralištima za golf, ukidanje kojeg je konačno najavila premijerka u svibnju ove godine.

Konferencije su se održale u Zagrebu (Zelena akcija, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, GONG), u Karlovcu (Eko Pan), u Rijeci (Eko Kvarner), u Puli (Zelena Istra), na Krku (Eko Kvarner), na Pagu (Cvit Soli), u Zadru (Eko Zadar), u Šibeniku (Šibenski građanski forum, Plavi val), u Splitu (Udruga "Sunce", Inicijativa "Za Marjan", Ekološko turističko udruženje Šolta), na Braču (Naše more), u Pločama (Lijepa naša) i u Dubrovniku (Inicijativa "Srđ je naš").

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara