Udruge: Podupiremo javni uvid u popis Srba koji će dobiti stanove

UDRUGA dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata (UDNZDR) i Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja (UOUHB) priopćile su danas da podupiru braniteljske udruge koje zahtijevaju javni uvid u popis srpskih povratnika kojima je Vlada obećala stanove izvan područja posebne državne skrbi.

Tražimo da se za njih utvrdi, jesu li imali ili prodali, te imaju li bilo kakvu nekretninu u Hrvatskoj ili na području bivše Jugoslavije, ističu udruge i dodaju kako oni koji su imali pa prodali ili još uvijek imaju nekretnine ne mogu dobiti stanarsko pravo.

Udruge također traže da se prestane sa svim deložacijama hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz stanova u državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da se obnovi imovina hrvatskih građana koji su posjedovali nekretnine na okupiranim područjima, a koje je agresor tijekom okupacije pokrao i devastirao," pišu udruge pozivajući da se sredstva za obnovu te imovine namaknu od međunarodnih ustanova i eventualne ratne odštete.

Udruge traže od Vlade, političkih stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru da žurno potaknu izmjene i dopune Zakona o obnovi, kojim bi napokon trebala biti obuhvaćena imovina Hrvata na okupiranim područjima.

Oni ne mogu obnoviti svoju imovinu jer po Zakonu o obnovi, ako nisu imali prebivalište na okupiranim područjima nisu ušli u kategoriju za obnovu pa već petnaest godina ne mogu koristiti svoju imovinu, navode u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara