Ugledni hrvatski liječnici: "Hrvatsko zdravstvo podsjeća na divlju privatizaciju iz 90-ih"

Foto: Index / Arhiva

DVADESET i sedam liječnika različitih specijalnosti, među kojima su i profesori s Medicinskog fakulteta, uputilo je 22. ožujka pismo premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću o stanju u hrvatskom zdravstvu.

Kako doznajemo od predstojnice Klinike za radiologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Ranke Štern pismom se htjelo upozoriti "kako se u hrvatskom zdravstvu događa nešto što nije dobro za socijalnu državu". "To je da privatni sektor postaje bolje opremljen od državnih bolnica. Privatni sektor, naravno, mora postojati, ali on mora biti na tržištu, a javne bolnice koje su dostupne svima moraju biti adekvatno opremljene. I to je naš apel, da netko napokon kaže gdje je granica između državnog i javnog od privatnog poduzetništva", kazala je za Index doktorica Štern koja napominje da pismo ne govori o korupciji u zdravstvu jer da potpisnici pisma nisu istražitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dogodio se jedan paradoks i strašna je pomisao da ovo podsjeća na onu divlju privatizaciju 90-ih godina čija je posljedica današnja nezaposlenost, a ovo bi moglo rezultirati privatizacijom najvažnije grane - dijagnostike. Posljedice toga će se vidjeti na ljudskom zdravlju i dostupnosti njege. Jednako kao što smo htjeli reći da se kadrovi ne mogu educirati u ustanovama. Naime, kako se podučiti na nečemu što ne posjedujemo?", pita se doktorica.

Ističe kako su se po pitanju navedenih problema hrvatski radiolozi prvo obratili Saborskom odboru, Ministarstvu zdravstva i Liječničkoj komori, također pismo upućenim u drugoj polovici veljače. Kako nisu dobili nikakav odgovor, novo pismo u proširenom sastavu šalju na adresu premijerke i predsjednika.

Njihovo pismo vrlo je interesantno i u svjetlu najnovije afere Medikol. Prema pisanjima u medijima, ta je poliklinika nabavom skupog uređaja PET/CT-a postavljenog u javnim bolnicama navodno zaradila milijune, a što se na indirektan način implicira i u pismu liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara