Uhićen 48-godišnjak osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima u BiH

NA GRANIČNOM prijelazu Orašje jučer oko 11.40 sati, prilikom ulaska u BiH, uhićen je 48-godišnji Ivica Vrdoljak, rodom iz Dervente, a s prebivalištem u Zagrebu, zbog sumnje da je počinio ratni zločin, izvijestio je Cropress.

Iz Granične policije BiH potvrđeno je kako je Vrdoljak bio u BMW kojim je upravljao 36-godišnji M. E., rođen u Bosanskom Novom, a nastanjen u Puli. Prilikom njihova ulaska u BiH, policajci su tijekom kontrole utvrdili da je za Vrdoljakom raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1992. godine na području Dervente zbog čega je uhićen i predan sudskoj policiji u Doboju.

Vrdoljak je smješten u pritvor koji mu je određen poslije podizanja optužnice, a za sutra je zakazano njegovo izjašnjavanje o krivici.

Cropress saznaje da je Vrdoljak bio stražar u logoru u silosu u selu Rakić polje kod Dervente u ljeto 1992. godine. Tereti ga se za premlaćivanje, mučenje, prebijanje, spaljivanje i druge načine zlostavljanja srpskih civila u tom logoru.

Prijavu protiv Vrdoljaka podnio je poslije rata CJB Doboj nekadašnjem Vojnom tužiteljstvu sa sjedištem u Bijeljini. Nakon toga, policija je tužiteljstvu dostavljala još prijava protiv Vrdoljaka, kao dopune koje su temeljene na iskazima svjedoka.

Prema priči jednog od preživjelih, logoraši su dovođeni u jednu prostoriju u silosu, odakle su se čuli krici i jauci. Drugi je vidio kako je jedan logoraš iznijet sa spaljenom bradom i sav u krvi, bez svijesti, pa su ga odnijeli u prostoriju u kojoj su bili zatvoreni.

Kroz logor u silosu je prošlo oko 150 srpskih civila od kojih neki nisu preživjeli mučenje.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara