Uhićen član skupine koja je zaustavljala migrante na američko-meksičkoj granici

Uhićen član skupine koja je zaustavljala migrante na američko-meksičkoj granici
Screenshot: YouTube

FBI JE jučer priopćio kako je uhitio Larryja Hopkinsa, člana naoružane skupine američkih građana koja je zaustavljala migrante da ilegalno prelaze američko-meksičku granicu u Novom Meksiku.

Hopkins, 69-godišnjak poznat i kao Johnny Horton, uhićen je u Sunland Parku u Novom Meksiku na temelju federalne tužbe koja ga tereti za kazneno djelo posjedovanja oružja i streljiva, izvijestio je FBI u priopćenju.

Hopkins se predstavljao kao zapovjednik Ujedinjenih ustavnih domoljuba (UCP), dragovoljačke grupe ulogorene nedaleko od Sunland Parka od kraja veljače.

UCP je objavio videosnimke koje pokazuju svoje članove kako drže migrante, većinom srednjoameričke obitelji s djecom koje traže azil, dok američka granična patrola ne dođe da ih uhiti.

"Opasan kriminalac"

Nakon što je 16. travnja skupina prikazala video na kojem je oko 300 migranata okruženo članovima UCP-a u njihovom kampu, ta je skupina zadobila veliku medijsku pažnju, kao i prigovore Američke udruge za civilne slobode (American Civil Liberties Union).

Guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham u petak je izjavila kako civili nemaju ovlasti nikoga hapsiti ili pritvarati, a policija i pravosudna tijela istraživali su UCP-ove aktivnosti.

Hector Balderas, državni odvjetnik Novog Meksika, opisao je Hopkinsa kao "opasnog kriminalca koji ne bi trebao imati oružje u blizini djece i obitelji".

"Današnje FBI-jevo uhićenje jasno ukazuje da bi vladavina prava trebala biti u rukama obučenih policijskih službenika, a ne naoružanih vigilanata, građana koji uzimaju zakon u svoje ruke", rekao je Balderas.

Očekuje se da će se Hopkins, iz mjesta Flora Vista u Novom Meksiku, prvi put pred američkim okružnim sudom u Las Crucesu pojaviti u ponedjeljak, 22. travnja, objavio je FBI.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara