Uhićen organizator napada na Mumbai prije 11 godina

Uhićen organizator napada na Mumbai prije 11 godina
Foto: EPA

PAKISTANSKE vlasti danas su uhitile Hafiza Saida, navodnog organizatora četverodnevnih militantskih napada na indijski grad Mumbai 2008., zbog financiranja terorizma, rekao je glasnogovornik predsjednika vlade savezne indijske države Punjab.

Pakistanski premijer nedavno je bio u posjetu SAD-u

Potez je uslijedio nekoliko dana prije posjeta premijera Imran Khana Washingtonu koji je obećao da će stati na kraj militantnim skupinama koje djeluju u Pakistanu.

Said, kojeg su Sjedinjene Države proglasile teroristom, osnivač je Laškar-e-Taiba (LeT) tzv. čiste vojske, militantne skupine koju su Sjedinjene Države i Indija optužili za napade na Mumbai u kojem je ubijeno više od 160 ljudi.

On je odbacio bilo kakvu umiješanost te rekao da njegova mreža, koja uključuje 300 sjemeništa i škola, bolnica, izdavačkih kuća i hitnih službi, nema nikakve poveznice s militantnom skupinom.

SAD ponudio desetine milijuna dolara za informacije

Glasnogovornik guvernera Punjaba, Šahbaz Gil, rekao je da je Said uhićen nedaleko od grada Gujranvala u središtu Pakistana.

"Glavnina optužbe je u tome da je on prikupljao sredstva za ilegalne aktivnosti", rekao je glasnogovornik.

Pakistan, koji se nalazi na tzv. sivoj listi Radne skupine za financijsku akciju, sve više je pod pritiskom da zaustavi financiranje militantnih skupina.

Sjedinjene Države ponudile su deset milijuna dolara za informacije koje bi dovele do osude Saida za napade u Mumbaiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara