Uhićeni terorist omogućio policiji uhićenje Hambalia

UHIĆENI operativac terorističke skupine Jemaah Islamiah, povezane s al-Qaedom, omogućio je policiji uhićenje Hambalia, "mozga" većine bombaških napada u jugoistočnoj Aziji, objavio je u subotu izvor iz tajlandskih snaga sigurnosti.

Izvor je rekao da je muškarac po imenu Zubair, uhićen prošlog mjeseca na jugu Tajlanda, istražiteljima odao informacije koje su dovele do uhićenja Hambalia u jednom stanu u Ayutthayi, 80 kilometara sjeverno od Bangkoka.

"Uhićenje Hambalia rezultat je informacija koje je Zubair dao tijekom ispitivanja", rekao je izvor, koji je želio ostati anoniman.

Hambali, jedan od vodećih pripadnika al Qaede u jugoistočnoj Aziji i glavnoosumnjičeni za niz bombaških napada, uključujući i prošlogodišnji napad na Baliju u kojemu su poginule 202 osobe, uhićen je u petak na Tajlandu i prebačen u Sjedinjene Države.

Tajlandski premijer: Hambali je planirao nove napade

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra izjavio je u subotu da je Hambali, "mozak" bombaškog napada na Baliju, planirao nove napade, kada je ovoga tjedna uhićen na Tajlandu.

Thaksin je rekao da je Hambali, glavni operativac terorističke skupine Jemaah Islamiah, vjerojatno planirao napad tijekom azijsko-pacifičkog summita u Bangkoku u listopadu, na kojemu se očekuje i američki predsjednik George Bush.

"Došao je ovdje da bi radio i koristio je Tajland kao bazu za terorističke napade. Istražitelji su otkrili neke veze sa summitom, no potrebna je daljnja istraga", rekao je tajlandski premijer.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara