Uhićeni tibetanski prosvjednici u Indiji započeli štrajk glađu

INDIJSKA policija uhitila je više od stotinu tibetanskih prosvjednika koji su bili u prosvjednom maršu protiv održavanja Olimpijskih igara u Kini.

Uhićeni su zbog remećenja javnog reda i mira, a prosvjednici su odmah počeli sa štrajkom glađu. Dok ih je indijska policija privodila prosvjednici su vikali "Oslobodite Tibet" i druge slogane, no nije došlo do nikakvog nasilja.

"Morat ćemo pronaći način da se suočimo s policijom na legalan način", izjavio je jedan od organizatora prosvjeda Tenzin Palkyi, javlja AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed Tibetanaca je počeo u ponedjeljak, a danas ujutro ih je zaustavila policija pokraj grada Dehru te prisilila 130 prosvjednika da uđu u autobuse. Policija je izjavila kako će se prosvjednici naći na sudu u sljedeća 24 sata. Devet prosvjednika koji nisu uhićeni započeli su vlastiti štrajk glađu ispred zgrade u kojoj su zatvoreni Tibetanci. Radi se o strancima iz SAD-a, Škotske, Njemačke, Poljske i Australije.

Peking smatra Tibet povijesnom pokrajinom Kine, no Tibetanci tvrde da je taj dio Himalaje bio stoljećima neovisan te optužuju Kinu da prekomjerno naseljava Tibet Hanima, kineskom etničkom skupinom.

J.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara