Ukinuta odluka o zaustavljanju 165 milijuna kuna "teške" ovrhe nad ZABA-om

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku istražnog suca o zaustavljanju ovrhe nad Zagrebačkom bankom u iznosu 165 milijuna kuna po presudi koju je Trgovački sud donio u korist Andrije Kovačevića i njegove bivše tvrtke Retag.

"Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu Kovačevićevih odvjetnika i ukinulo rješenje o zaustavljanju ovrhe", potvrdio je Hini predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Objasnio je da je Vijeće zaključilo kako ne postoji opasnost da novac koji banka mora isplatiti karlovačkoj tvrtki "Retag" završi na računu Kovačevića, kojega tužiteljstvo sumnjiči da je zlouporabama položaja i ovlasti pribavio više od 170,5 milijuna kuna.

Tvrtka "Retag" je u stečaju i njome više ne upravlja Kovačević, već stečajni upravitelj na kojega su prešla sva prava i obveze. Budući njegov rad kontrolira stečajni sudac i Odbor vjerovnika kojemu je na čelu Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik "Retaga", ne postoji opasnost da novac dobije Kovačević, kazao je Rumenjak, pojašnjavajući dio obrazloženja odluke Vijeća.

Rumenjak je dodao da je ta odluka pravomoćna, te da ne postoji mogućnost žalbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrhu nad Zagrebačkom bankom zaustavio je sredinom studenoga istražni sudac Ratko Šćekić zagrebačkog Županijskog suda na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je isticalo da to ne traži u korist banke, već kako bi spriječilo da novac dobije Kovačević.

Privremenom mjerom osiguranja, odnosno zaustavljanjem ovrhe Hrvatskoj narodnoj banci i svim pravnim osobama u platnom prometu zabranilo se da "Retagu" prenesu 165 milijuna kuna Zagrebačke banke, kao što je odlučio zagrebački Trgovački sud.

"Mi ne dovodimo u pitanje mogućnost da je banka dužna,

Nakon odluke Vijeća spis će biti vraćen istražnom sucu Šćekiću koji mora odlučiti hoće li na prijedlog tužiteljstva protiv Kovačevića pokrenuti istragu i odrediti pritvor.

Tužiteljstvo Kovačevića tereti da je raznim nezakonitostima uspio prikazati da su njegove tvrtke, među kojima i "Retag", pravni sljednici tvrtke Tekstil import-export koja je imala potraživanja od Zagrebačke banke. Ta su potraživanja 1992. iznosila 1.100 kuna, a do danas s kamatama, tvrdi Kovačević, iznose 165 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara