Uklanjaju se posljedice nevremena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

ČETIRI općine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Rovišće, Zrinski Topolovac, Kapelu i Veliko Trojstvo, pogodilo je sinoć oko 18,30 sati olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i tučom, a srušena stabla i električne stupove s cesta su uklonile ekipe vatrogasaca i HEP-a.

Najteže su stradala mjesta u općinama Rovišću, Podgorici i Kraljevcu te samo Rovišće. Na kućama su uništeni krovovi, stradali su voćnjaci i poljoprivredni usjevi, a oštećena je i električna mreža. Opskrba strujom je normalizirana iako ekipe HEP-a na terenu još popravljaju kvarove, a oštećena je i telefonska mreža.

Stradala mjesta u općini Rovišću obišli su danas bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i saborska zastupnica HDZ-a Karmela Caparin. Župan Bajs ponovno je postavio pitanje protugradne obrane, koja je djelovala, "ali očito bez učinka". Istaknuo je da je u posljednjih mjesec dana to već treće olujno nevrijeme koje je pogodilo veći dio te županije. Prije desetak dana olujno nevrijeme s ledom pogodilo je nekoliko općina u toj županiji, Grubišno Polje i Garešnicu, a šteta je oko 50 milijuna kuna.

Prema prvim procjenama, šteta od sinoćnjeg nevremena mogla bi biti oko 10 milijuna kuna.

Nevrijeme sinoć zahvatilo još tri županije

Sinoćnja kiša uzrokovala je probleme na našičkom području, u kojem je od palo 47 litara kiše po četvornome metru, a najviše je štete u Osječko-baranjskoj županiji kiša napravila u općini Podgorač.

U samom naselju Podgorač voda je preplavila više od 40 obiteljskih kuća i imanja, a najkritičnije je u Ulici kralja Tomislava i Matije Gupca. Preplavljivanja je bilo i u naseljima Bijela Loza i Budimci, a nešto manje u Razbojištu i Ostrošincima.

Za 10 sati općinsko je vodstvo sazvalo tiskovnu konferenciju na kojoj će iznijeti najnovije podatke o ovoj nepogodi. U međuvremenu stanovništvu se dovozi pitka voda jer su bunari na području općine potpuno zamućeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jučerašnje nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom, nakon što je popodne poharalo četiri sjeverozapadne županije, zahvatilo je sinoć, uz Osječko-baranjsku još i Vukovarsko-srijemsku te Požeško-slavonsku županiju.

Kako je jutros izvijestio Državni centar 112, oko 21.40 sati obilna kiša je pala u gradu Iloku u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kanalizacija nije mogla prihvatiti tu količinu oborinskih voda, pa su poplavljeni podrumi iz kojih su vodu ispumpavali vatrogasci.

U toj je županiji veliku štetu počinilo i nevrijeme prije 20-ak dana, pa je za općine Bogdanovci, Negoslavci, Nuštar, Stari Jankovci, Tompojevci i grada Vukovar proglašena elementarna nepogoda. Štete su procijenjene na oko 16 milijuna kuna.

U Požeško-slavonskoj županiji nevrijeme je sinoć od 20 do 21.15 sati zahvatilo područje Požeštine. Zbog udara groma bez struje su oko sat vremena bili potrošači sjevernog dijela grada Požege, općine Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić i Pleternica.

Državni centar 112 jutros je izvijestio i da je jučer ujutro u polsatnom nevremenu u Zadru i okolici palo 30 litara kiše na metar četvorni, što je po gradskim prometnicama i ulicama izazvalo prave bujice. Štetu je međutim pretrpjela samo glavna izlazna stanica za pročišćavanje oborinskih voda "Kolovare", gdje je bujica srušila željezna vrata i prodrla u stanicu, oštetivši aparaturu za pročišćavanje i mjerenje nivoa vode.

Jučer popodne nevrijeme je zahvatilo Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara