˝Ukleti˝ tanker na sigurnom

PATROLNI čamci talijanske obalske straže dopratili su u nedjelju navečer tanker ´Mistral´ do luke Bari pa je konačno u potpunosti izbjegnuta ekološka katastrofa do koje je moglo doći u Jadranskom moru.

Zapovjednik lučke kapetanije u Bariju, Aldo Della Valle, izjavio je navečer na talijanskoj televiziji RAI kako su ostatak nafte i ostali otrovni sastajci mogli zagaditi obalu regije Puglije na jugu Italije da je kojim slučajem brod ´Mistral´, koji je plovio pod zastavom Hondurasa, potonuo ili se prepolovio.

Riječ je o malom tankeru od 570 tona koji se od 4. prosinca nalazio na sidrištu ispred luke San Giovanni di Medua u Albaniji, gdje je iskrcao dio nafte. No, 9. prosinca, vjerojatno zbog nevremena, ´Mistral´ se otrgnuo od sidra i bez posade otplutao naa pučinu Jadranskog mora. Bio je bez svjetala i drugih oznaka i predstavljao je pravu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska obalska straža u suradnji s talijanskom ratnom mornaricom pokrenula je potragu za ´ukletim´ tankerom. Upotrebljeni su i zrakoplovi. Konačno je ´Mistral´ uočen na oko 30 milja od talijanske obale i do njega su najprije došli patrolni čamci obalske straže, a zatim i remorker koji ga je doteglio do Barija gdje je sada privezan na posebnom pristaništu.

Odmah će biti pokrenuta istraga kako o tome zbog čega je takva olupina uopće mogla imati plovnu dozvolu, tako i o tome zašto se odsidrila i bila bez ijednog člana posade na sidrištu. Talijanska obalska straža ne isključuje i pretpostavku da su možda kriminalne organizacije, koje se bave krijumčarenjem ljudima, utjecale na odsidrenje broda ´Mistral´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara