Ukrajina i EU ne žele Rusiju opet u G7

Ukrajina i EU ne žele Rusiju opet u G7
Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij podržao je vodeće europske sile koje se protive ponovnom prihvaćanju Rusije u skupinu G7 naprednih gospodarstava kazavši da Moskva još drži Krim pod okupacijom te da ugrožava mir u istočnoj Ukrajini.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je rekao da bi bilo prikladno da se Rusija ponovno priključi onome što je nekad bilo G8. Francuska će biti domaćin susreta čelnika G7 ovaj vikend.

No Njemačka, Francuska i Velika Britanija, sve članice G7, brzo su odbile Trumpov prijedlog uz objašnjenje da je Rusija isključena nakon što je anektirala ukrajinski Krim i tada podržala pobunu protiv Kijeva u industrijskoj regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

U ukrajinskom sukobu dosad ubijeno oko 13.000 ljudi

"Ništa se nije promijenilo od ožujka 2014., kad je zaustavljeno rusko sudjelovanje u G8. Ukrajinski Krim okupiran je kao i prije, ukrajinski Donbas trpi zbog rata", rekao je Zelenskij.

Ponavljajući taj stav, Europska unija službeno je rekla da bi ponovno prihvaćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u skupinu bez postavljanja uvjeta bilo kontraproduktivno i znak slabosti.

"Europska unija ostaje čvrsto pri stajalištu da razlozi ruskog isključenja 2014. iz tadašnjeg G8 vrijede danas kao što su vrijedili prije pet godina. Stoga će EU biti protiv ideje da se ponovno pozove Rusija u G7", kazao je Zelenskij.

EU i SAD nametnuli su sankcije Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskom sukobu, u kojemu je dosad ubijeno oko 13.000 ljudi, prema podacima UN-a.

Borbe se i dalje vode u Donbasu, iako slabijeg intenziteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara