Ukrajina: Oporba namjerava pozvati međunarodne posrednike

OPORBA će već u nedjelju navečer pozvati međunarodne posrednike ukoliko pregovori s ukrajinskim vlastima o izlasku iz krize ne dovedu do rezultata, izjavio je oporbeni zastupnik Roman Zvaric.

"Dajemo im vremena do nedjelje u ponoć", upozorio je Zvaric, bliski suradnik oporbenog predsjednickog kandidata Viktora Jušeenka.

"Ne dobijemo li danas odgovor na naše zahtjeve proglasit ćemo prekid pregovora i zatražiti od medunarodnih posrednika da se ponovno upletu", dodao je pred okupljenim novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prvom susretu četvero izaslanika oporbe i četvero iz vlasti koji je održan u subotu, provladino izaslanstvo zatražilo je da "prosvjednici napuste Trg neovisnosti" u Kijevu, što su postavili kao glavni uvjet za nastavak pregovora, rekao je Zvaric. "Odgovorili smo da se o tom pitanju neće pregovarati", istaknuo je.

Naprotiv, pristaše oporbe tražili su "smjenu ili ostavku" premijera Viktora Janukovica koji je nakon prijepornih izbora službeno proglašen ukrajinskim predsjednikom, kao i njegove vlade i mjesnih dužnosnika upletenih u izbornu prijevaru, rekao je Zvaric.

"Spremni smo pristati na održavanje novog drugog kruga izbora za dva do tri tjedna, uz uvjet da režim ne može rabiti poluge vlasti za ponovno krivotvorenje izbornih rezultata", istaknuo je.

Sudionici pregovora o izlasku iz ukrajinske politieke krize, strani posrednici - poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i litavski Valdas Adamkus, predsjednik ruske Dume Boris Grizlov i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana - dogovorili su se u petak s dvojicom predsjedniekih kandidata da neće biti primjene sile i da ce osnovati zajednieku radnu skupinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara